„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Spital duhovnicesc pentru medici şi pacienţi
Biserica din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Capitală a fost târnosită ieri, 11 mai, de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Atât la slujba de târnosire, cât şi la Sfânta Liturghie au participat cadre medicale, pacienţi şi numeroşi credincioşi.
După citirea Sfintei Evanghelii a Duminicii a 4-a după Paşti, a Slăbănogului, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a subliniat aspectele duhovniceşti ale vindecării minunate săvârşite de către Domnul Iisus Hristos asupra omului bolnav timp de 38 de ani. „Această boală de care suferea omul acela era o boală care era rezultatul păcatelor pe care acela le-a făcut. Ne amintim tot din Sfânta Scriptură că atunci când Mântuitorul a vindecat un orb din naştere, ucenicii
L-au întrebat cine a păcătuit, el sau părinţii lui, pentru că suferă atât. Desigur, el nu avea cum să păcătuiască de vreme ce se născuse orb, dar aceasta ne arată că uneori bolile care vin asupra noastră pot veni din pricina păcatelor noastre, iar atunci când noi ne îmbolnăvim trebuie mai întâi să căutăm să vindecăm sufletul nostru şi abia apoi să căutăm şi vindecarea trupului. De altfel, Mântuitorul le spune ucenicilor să caute mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte se vor adăuga. Cu alte cuvinte, orice grijă avem pe pământ dispare atunci când noi mai întâi căutăm ca să împlinim poruncile lui Dumnezeu, ca în această viaţă scurtă pe care o avem să umblăm după sfaturile Evangheliei lui Hristos“, a arătat Preasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Varsanufie, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a oferit în semn de apreciere pentru lucrările realizate şi eforturile depuse distincţia de iconom stavrofor părintelui Eugen Cucu, slujitor la biserica Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Capitală, Protoieria Sector 4 Capitală. Au mai fost oferite Ordinul „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ medicului Adela Neagoe, secretar general adjunct în Ministerul Sănătăţii, şi familiei Daniela şi Mihai Rotaru, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ profesorului dr. Mircea Radu Gorgan, directorul medical al spitalului, iar Diplome omagiale „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ - conf. dr. Viorel Bâtcă, manager al spitalului, ing. Dumitru Popa, dr. Anca Buliman, Mariei Imperia şi lui Aurelian Corduneanu.
Piatra de temelie a bisericii celui mai mare spital de neurochirurgie din ţară a fost pusă de către PS Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul la 15 iunie 2009, iar lucrările de construcţie a lăcaşului de cult au fost finalizate în anul 2012. Biserica are hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Varsanufie Prahoveanul a hirotonit întru diacon pe teologul Adrian Agachi, pe seama Spitalului de Reumatologie „Dr. Ion Stoia“ din Capitală, şi întru preot pe diaconul Ioan Cătălin Lupu, pe seama Spitalului Judeţean Ilfov.