La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sprijin italian pentru beneficiarii Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Cărucioare ortopedice, pături, saltele, haine, rechizite şi multe altele vor ajunge în curând la cei care au mare nevoie de ele: persoane cu dizabilităţi, vârstnici cu probleme de sănătate sau copii ocrotiţi în cadrul aşezămintelor sociale. Toate acestea vor ajunge la beneficiari prin intermediul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă (AFO) din cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, fiind donate de Asociaţia italiană "Amici in cordata nel mondo". Asociaţia din Italia nu este la primul contact cu ţara noastră, membrii ei fiind familiarizaţi cu problemele sociale din România încă din 2007. Astfel au ajuns să o cunoască şi pe Gabriela Mureşan, care coordonează Biroul pentru asistenţă socială şi consilierea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii din cadrul AFO. De atunci, prietenii italieni vin în fiecare an cu diverse transporturi constând în ajutoare pentru copii cu dizabilităţi, abandonaţi sau abuzaţi, sau pentru vârstnici aflaţi în nevoi.
Transportul adus acum la Alba Iulia de reprezentanţii Asociaţiei "Amici in cordata nel mondo" cuprinde 120 de cărucioare ortopedice de toate tipurile, 11 paturi cu saltele pe aer antiescare, pamperşi, haine, rechizite, iar pe lângă toate acestea, un microbuz cu 24 de locuri. Valoarea totală a donaţiilor destinate beneficiarilor este de aproximativ 100.000 de euro. Întreaga activitate a asociaţiei din Italia este bazată pe voluntariat şi este susţinută în cea mai mare parte din donaţii. Prietenii, "legaţi mână în mână în lume" - după cum se traduce numele organizaţiei - au început această lucrare filantropică din anul 1986, prin ajutoare acordate copiilor din Belarus, afectaţi de radiaţiile cauzate de catastrofa de la Cernobîl. De atunci, neobosiţi, încearcă să sprijine, prin tot ceea ce pot, pe cei care sunt în suferinţă, de oriunde ar fi aceştia, din Belarus, Tanzania, Liban sau Sri Lanka. Prietenii italieni apreciază în mod deosebit activitatea Filantropiei Ortodoxe, iar ceea ce i-a încurajat să continue şi să dezvolte de la an la an aceste acte caritabile la Alba Iulia au fost tocmai rezultatele obţinute de aceasta în activitatea social-filantropică.