În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sprijin oferit de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților celor afectați de războiul din Ucraina
Încă de la începutul tensiunilor militare din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le-a fost și le este aproape celor care sunt afectați de ororile războiului din această țară.
Din 24 februarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a fost constituit un comitet format din clerici ai Centrului eparhial, protoierei, exarhi și voluntari, care a identificat cele mai eficiente măsuri de sprijinire a cetățenilor ucraineni. Astfel, s-au organizat două puncte fixe de asistență social-filantropică pentru distribuirea alimentelor, direcționarea către locurile de cazare, oferirea de informații privind călătoria pe teritoriul României, precum și asigurarea asistenței duhovnicești pentru cei greu încercați în această perioadă.
Permanent, în punctul de trecere a frontierei Siret și în gara Burdujeni din Suceava, voluntarii, clerici și mireni, au oferit ceai, cafea, mâncare și alte produse de strictă necesitate refugiaților.
În toată această perioadă, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mers de mai multe ori în punctul de frontieră Siret, a vorbit cu voluntarii, mulțumindu-le și încurajându-i să stăruiască în jertfelnica lucrare a slujirii aproapelui. Nu în ultimul rând, a încercat să mângâie și să întărească, prin rugăciune și binecuvântare, sufletele întristate, înfricoșate ori dezorientate ale celor care s-au trezit peste noapte parte a unui conflict pe care prea puțin îl înțeleg.
Mănăstirile eparhiei, dar și credincioși din diferite parohii au pus la dispoziția refugiaților numeroase spații de cazare, masă caldă, alimente și mai ales asistență spirituală, atât de necesară pentru inimile îndurerate.
Arhiepiscopia Sucevei, în colaborare cu autoritățile și instituțiile partenere, a trimis și transportat în Ucraina 10 convoaie cu peste 500 de tone de ajutoare pentru cei care nu au putut părăsi țara, adăpostindu-se în buncăre, stații de metrou, subsolurile clădirilor ori alte spații de apărare improvizate.
Ajutoarele umanitare, la care au contribuit și alte eparhii ale Patriarhiei Române, au constat în apă, alimente, produse de igienă și alte materiale de strictă necesitate, precum și jucării.
Războiul din Ucraina lasă urme adânci în viețile celor care au reușit să plece din calea bombelor, mai cu seamă în sufletele copiilor care nu pot să înțeleagă motivul pentru care au fost nevoiți să lase în urmă jucării și locuri, dar mai ales oameni dragi, familie și prieteni.
Din drag de școală și de copiii lumii este genericul programului dedicat copiilor ucraineni refugiați, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. De la începutul lunii martie 2022, inițiatorii programului s-au ocupat îndeaproape de copiii stabiliți pentru un timp în județul Suceava sau aflați în tranzit.
Având ca principiu iubirea creștină lucrătoare, arătată prin jertfa față de aproapele, și elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava s-au implicat activ în întrajutorarea refugiaților.
Pentru coordonarea inițiativelor de sprijin, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a lansat platforma „Uniți pentru pace”, parte a programului social-filantropic eparhial.
Acțiunile de sprijinire au continuat pe tot parcursul acestui an, reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților fiind prezenți în punctele-cheie din care pot veni în folosul celor ce caută să se refugieze din calea conflictelor armate.