De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Stagiu pentru studenții gălățeni la Mănăstirea Tudor Vladimirescu
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în perioada 15-18 septembrie 2021, a avut loc la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Tudor Vladimirescu, județul Galați, un stagiu de formare duhovnicească și artistică destinat studenților de la specializarea Teologie Ortodoxă - Arta Sacră, din cadrul Departamentului de Teologie al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
La acest stagiu desfășurat sub genericul „Arta creștină în spiritualitatea patristică” au conferențiat prof. dr. Mihaela Palade de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București și cadre didactice de la Departamentul de Teologie din Galați.
Studenții, alături de care au participat și eleve de la clasa de patrimoniu a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei”, s-au bucurat și de prezența unor iconari care le-au împărtășit detalii practice legate de arta realizării sfintelor icoane. În ziua de 17 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vizitat mănăstirea în care se află un atelier de iconografie. Înaltpreasfinția Sa a susținut un curs de iconografie bizantină în trapeza mănăstirii ce urmează a fi repictată, evidențiind dimensiunea spirituală a sfintelor icoane. În semn de apreciere pentru realizările grafice și icoanele lucrate, ierarhul locului a oferit diplome de participare cursanților și organizatorilor.
Pe parcursul celor patru zile de prelegeri, dezbateri, seminarii și ateliere de lucru, studenţii au reușit să aprofundeze teme majore ale artei creştine şi spiritualităţii patristice bizantine şi să deprindă mai bine tehnicile de zugrăvire a icoanei. Participanții au apreciat cadrul ales pentru desfășurarea acestui eveniment cultural care le-a oferit posibilitatea de a pătrunde mai mult în spiritualitatea monahală.