Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Starețul Mănăstirii Partoș din județul Timiș a fost condus pe ultimul drum
Părintele Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș din județul Timiș, a fost înmormântat ieri, 4 noiembrie, în cimitirul mănăstirii pe care a slujit-o vreme de 12 ani. Părintele Varlaam Almăjanu a trecut la Domnul în noaptea de luni spre marți (2-3 noiembrie 2020), în urma unor complicații provocate de infectarea cu noul coronavirus.
Stareţul Mănăstirii Partoş a fost cunoscut mai ales pentru bunătatea sa, dar şi pentru activităţile filantropice şi educaţionale pe care le desfăşura. Avea grijă de 15 familii cu o situaţie financiară delicată, cărora le acorda asistenţă socială prin intermediul programului „Bucătăria pe roţi”, organiza „Şcoala de sâmbătă” pentru copiii romi din zonă în vederea integrării lor în societate şi avea în curs de implementare un centru de zi pentru vârstnici și cantina socială, proiect finalizat prin fonduri europene, informează basilica.ro.
Părintele Varlaam Almăjanu s-a născut la 5 mai 1978 în Reșița, județul Caraș-Severin. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeş, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă la Sibiu. În perioada 2001-2002, a făcut studii postuniversitare în Grecia şi Germania. Din anul 2017 a fost doctorand al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
A fost hirotonit preot celib în data de 5 mai 2006. Trei ani mai târziu, a intrat în monahism la Mănăstirea „Sfântul Iosif cel Nou”-Partoș, primind numele Varlaam. Timp de 12 ani a fost starețul Mănăstirii Partoș.