Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Statul rus va putea ajuta mai mult organizaţiile religioase
Dreptul organizaţiilor religioase din Rusia la ajutor financiar din partea statului a fost introdus în modificările făcute de administraţia prezidenţială la proiectul de lege privind ajutorul de stat în sprijinul organizaţiilor noncomerciale. După cum au anunţat membrii comisiei de profil din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, proiectul va intra în curând la o nouă audiere. Organizaţiile religioase, anunţă ziarul rusesc Vedomosti, vor primi, de asemenea, statutul de organizaţii orientate social. După cum a declarat preşedintele comisiei din dumă, Serghei Popov, comisia va analiza modificările pe 19 februarie, iar audierea proiectului se va face pe 26 februarie 2010, informează Blagovest-info.ru.
În prima redacţie a legii, organizaţiilor religioase nu li se oferea nimic din ajutorul de stat destinat partidelor politice şi corporaţiilor de stat. Ulterior, datorită solici-tărilor Bisericii Ortodoxe Ruse, proiectului i-au fost aduse modificări. Este vorba de unele scutiri de taxe şi ajutoare pe care le primesc organizaţiile noncomerciale, adresate acum şi bisericilor. Ministerul Dezvoltării Economice a fost, de asemenea, de acord cu aceste modificări. Funcţionarul dumei a mai spus că, iniţial, organizaţiile religioase nu au fost incluse în proiectul de lege fiindcă se considera că acestea ar putea înfiinţa noi personalităţi juridice spre a sustrage fonduri pentru realizarea unor proiecte, ceea ce ar fi denaturat esenţa Bisericii, care trebuie să se ocupe de asistenţă religioasă. Dar, în final, a învins părerea că organizaţiile reli- gioase trebuie stimulate în actele de caritate. Introducerea modificărilor a fost solicitată de Biserica Ortodoxă Rusă. Parohiile Bisericii Ruse, după aprobarea acestor modificări, vor putea pretinde prioritate la banii pe care guvernul îi alocă în ve-derea profilaxiei avorturilor şi a susţinerii tinerelor familii, a relatat ziarului Vedomosti Serghei Markov, membru al comisiei din dumă. Organizaţiile religioase au şi acum diferite scutiri de taxe şi impozite: nu plătesc impozitul pe avere şi teren, au reducere la TVA şi la impozitul pe venit. Legea nu presupune oferirea în mod automat a scutirilor şi a facilităţilor pentru toate organizaţiile religioase, subliniază consultantul juridic al Patriarhiei Moscovei, doamna Xenia Cernega, fiindcă se va face o triere. După spusele acesteia, în primul rând, solicitări vor face acele parohii care se ocupă de asistenţa socială, ajutând săracii şi pe cei fără casă.