Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Strălucire liturgică la o biserică istorică monumentală
Credincioșii Bisericii Domniţa Bălaşa, Paraclis Patriarhal, din centrul Capitalei, s-au bucurat să-l aibă în mijlocul lor duminică, 19 mai, pe Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie. Lăcașul de rugăciune, o bijuterie arhitectonică realizată în stil neoromantic și neobizantin, este în prezent un obiectiv important atât pentru pelerini, cât și pentru turiști de pretutindeni, care vin să o admire și să o fotografieze spre prețioasă amintire.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Sfânta Liturghie au făcut parte: pr. paroh Ștefan Ababei, consilier patriarhal coordonator la Sectorul stavropighii patriarhale și centre sociale; pr. prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod; pr. conf. dr. Zaharia Matei, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”; părintele Cezar Manuel Matei, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat că amintirea Femeilor Mironosițe în Sfintele Evanghelii are rolul de a mărturisi și a adeveri moartea și Învierea Mântuitorului: „Femeile voiau să împlinească tradiția înmormântării, voiau să aducă până la capăt prinosul lor de recunoștință, chiar dacă, iată, se şi temeau totodată, gândindu-se că nu avea cine prăvăli piatra de la uşa mormântului. Domnul însă n-avea nevoie de ungerea aceasta. El o primise mai înainte, în viaţă fiind încă, de la Maria, sora lui Lazăr din Betania, care, cu mir de nard curat, de mare preț, a uns picioarele lui Iisus și le-a șters cu părul capului ei. Înțelesul pasajelor care le menționează pe Femeile Mironosiţe, la toți cei patru evangheliști, este legat în mod evident de adevărul morții şi Învierii lui Hristos. Amintirea Femeilor Mironosițe în Sfintele Evanghelii este făcută pentru a mărturisi, a adeveri moartea și Învierea lui Hristos. (…) Femeile Mironosițe, care au plecat dis-de-dimineață la mormântul Domnului, cu întunericul durerii oploșit în sufletele lor, ne mărturisesc însă ceva extraordinar: când și-au ridicat privirea, au văzut că piatra fusese rostogolită, deși era foarte mare. Aceasta este puterea lui Dumnezeu: biruința vieții asupra morții, triumful luminii asupra întunericului, renașterea speranței în dărâmăturile eșecului. Este puterea și slava lui Hristos, Dumnezeul nostru, Care va îndepărta pentru totdeauna pietrele îndoielii și va deschide inimile noastre pentru ca speranța, bucuria și viața noastră să nu aibă niciodată sfârșit. Spre El, așadar, spre Hristos Cel înviat trebuie să ne ridicăm și noi privirea, asemenea Femeilor Mironosițe”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a arătat că atitudinea Femeilor Mironosițe, plină de prețuire și evlavie, se reflectă în comportamentul credincioșilor din Biserică. „În această duminică închinată Femeilor Mironosițe, cinstim toate mamele, surorile și bunicile noastre, care ne-au învățat rugăciunea, care ne-au învățat să fim buni și ne-au îndreptat pașii către Biserică, ne-au oferit exemplu de viețuire creștină prin jertfa lor plină de dragoste pentru familie și semeni. Asemenea Femeilor Mironosițe, multe femei și-au închinat viața slujirii lui Hristos, fiind astăzi cuvioase maici și surori în mănăstiri, rugătoare pentru noi toți, născătoare de virtuți creștine, ori smerite și harnice slujitoare ale Bisericii lui Hristos. Femeile Mironosițe se regăsesc astăzi în mulțimea de femei credincioase care tratează și veghează la căpătâiul bolnavilor în spitale sau în așezăminte de copii și de bătrâni, arătând dragostea și jertfelnicia lor față de toți cei aflați în suferință. Le cinstim astăzi pe femeile creștine care lucrează cu responsabilitate și credință în educație, în cultură, în artă, dar și în multe alte domenii de activitate, femei care poartă și arată în sufletul lor lumina credinței creștine și bucuria Învierii Domnului Hristos, concretizând și multiplicând exemplul oferit de Femeile Mironosițe. (…) Să ne ajute Bunul Dumnezeu și pe noi, credincioşii de astăzi, să credem și să mărturisim, asemenea Femeilor Mironosițe, prin viața și faptele noastre, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a nu primi dojana îngerilor, neștiind cum să răspundem întrebării grave: «De ce căutați pe Cel Viu între cei morți?»”, a reliefat Preasfinția Sa.
Biserica Domniţa Bălaşa este situată în zona Pieţei Unirii, pe strada Sfinţii Apostoli nr. 60, București.