Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Studenții teologi au început anul universitar
Studenții și cadrele didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au început anul universitar ieri, 3 octombrie 2016, cu un moment de rugăciune și binecuvântare, cu înnoite speranțe de studiu și perfecționare, dar și cu noi îmbunătățiri aduse facultății. În Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, studenții au participat la Sfânta Liturghie și Te Deum-ul săvârșite de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori format din preoți profesori de teologie.
Așa cum este tradiția în cadrul învățământului teologic ortodox românesc, începutul unui nou an de studiu și de pregătire este marcat de studenți și profesori prin festivități deosebite care amintesc de angajamentul pe care și-l asumă la început de drum, iar studenții sunt îndemnați să respecte prestigiul înaltelor școli pe care le urmează.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, începutul anului universitar s-a făcut la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul instituției. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, pr. prof. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, pr. prof. dr. Vasile Răducă, pr. prof. dr. Emanoil Băbuș, pr. prof. dr. Constantin Preda, prodecan, pr. lect. dr. Marian Vild, prodecan, precum și alte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Răspunsurile liturgice au fost rostite de un cor al studenților teologi. La slujbă au participat studenți de la toate specializările Facultății de Teologie Ortodoxă.
După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită rânduiala Te Deum-ului la începutul anului universitar, care cuprinde cereri speciale și rugăciuni pentru studenți și profesori. Slujba s-a încheiat cu polihroniul, o cântare festivă în care au fost pomeniți: Patriarhul României, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, clerul și credincioșii, precum și studenții și profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a explicat studenților importanța rugăciunii de binecuvântare de la începutul oricărui lucru pe care îl face creștinul, și mai cu seamă de la începutul unei noi etape din pregătirea și creșterea duhovnicească a studenților teologi.
„La începutul unui an universitar ne facem analiza activității trecute și ne hotărâm ca în noul an să ne străduim mai mult pentru a ne înnobila cu mai multe cunoștințe, pentru a ne sfinți sufletul cu mai multă rugăciune, pentru a ne cultiva generozitatea cu mai multe fapte bune. Rugăciunile și cererile pe care le-am rostit la această slujbă au scos în relief două realități. Cea dintâi se referă la noblețea ființei umane înzestrate de Dumnezeu cu rațiune, cu înțelepciunea de a alege între bine și rău, cu dorința perfecțiunii, a progresului, a înălțării duhovnicești. Pe de altă parte, aceste cereri și rugăciuni au scos în evidență că natura noastră căzută este permanent aplecată spre păcat și că fiecare dintre noi este pândit în procesul acesta al formării duhovnicești și intelectuale de o mulțime de capcane și de ispite. Sfântul Apostol Pavel spune despre sine că toate le poate în Hristos, Care îl întărește, dar în același timp tot el mărturisește că nu face binele pe care îl voiește, ci răul pe care nu îl dorește. Vedem în aceste mărturisiri această tensiune permanentă din viața omului, care se referă la capacitatea lui de a discerne între ceea ce este bun și folositor și ceea ce este rău și pierzător de suflet”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La final, Preasfinția Sa a transmis studenților teologi și profesorilor binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Cu această ocazie vă transmit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și urarea Preafericirii Sale ca anul universitar pe care l-ați început să îl folosiți cu înțelepciune, pentru formarea intelectuală și sporirea voastră duhovnicească. Ne rugăm împreună cu dascălii de teologie ca Dumnezeu să sădească în sufletele voastre iubire, precum și frica de Dumnezeu care este începutul adevăratei înțelepciuni, și prin această înțelepciune să vă ferească de capcanele și ispitele care vă înconjoară”, a arătat PS Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La final, părintele decan Ștefan Buchiu a mulțumit ierarhului pentru slujire și cuvântul de învățătură și i-a dăruit din partea studenților un buchet de flori.
„Îmi revine sarcina de a adresa respectuoase mulțumiri Preasfinției Voastre pentru că ați săvârșit Sfânta Liturghie la început de an universitar și slujba Te Deum-ului, pentru cuvântul de învățătură pe care l-ați adresat și îndemnul de a ne angaja în slujirea noastră, dascăli și studenți. Vă rugăm să transmiteți Preafericitului Părinte Patriarh Daniel alese și respectuoase mulțumiri pentru binecuvântare, dar și pentru că s-au continuat lucrările la facultate. Este un lucru pe care îl apreciem foarte mult și considerăm că putem răspunde într-un singur fel: facultatea s-a reînnoit material, noi să ne reînnoim spiritual, profesorii și studenții să se angajaze cu mai multă pasiune în cercetarea și formularea unei teologii vii, mărturisitoare, care să răspundă exigențelor misionare ale Bisericii Ortodoxe Române, dar și exigențelor științifice ale Universității din București”, a spus părintele decan.
Tot ieri, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman”, care a fost renovat, modernizat, dotat cu mobilier nou, cu instalație de amplificare audio nouă și cu aer condiționat. Lucrările, în valoare de 300.000 de lei, au fost susținute de Arhiepiscopia Bucureștilor.
Studenții de anul I de la toate specializările s-au întâlnit ieri în Sala „Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae” cu conducerea facultății de teologie, care le-a urat bun venit și le-a prezentat facultatea, orarul și alte aspecte ce țin de buna desfășurare a activității lor de pregătire.