În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Studia Doctoralia Andreiana“, publicaţia doctoranzilor în Teologie de la Sibiu
Apărută recent la Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului, numărul din ianuarie-iunie, al IV-lea, al Revistei semestriale a doctoranzilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu prezintă referate, studii şi articole elaborate de doctoranzii teologi şi prezentate la simpozioane şi întâlniri academice.
„Studia Doctoralia Andreiana“, apărută la iniţiativa doctoranzilor cu sprijinul profesorilor îndrumători de la facultate şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, vine în sprijinul tinerilor cercetători care doresc să-şi publice rezultatele muncii din anii de studiu. Cu fiecare număr, revista a crescut în calitatea şi volumul studiilor prezentate.
Ultimul număr al revistei adună, în prima parte, referatele susţinute de doctoranzi la Simpozionul „Antropologia în opera părintelui Dumitru Stăniloae“, organizat în noiembrie 2013 la Facultatea de Teologie din Sibiu.
O parte este dedicată studiilor cu materiale semnate de doctoranzi de la alte facultăţi şi universităţi, între care cei de la Departamentul de Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu şi de la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universităţii „Ludwig Maximilian“ din München, Germania. Mai sunt publicate referate susţinute de doctoranzii de la Sibiu la diverse simpozioane sau conferinţe academice. Prin prezenţa doctoranzilor de la alte facultăţi şi universităţi se încearcă „ridicarea şi mai mult a ştachetei, pentru a face prezenţe constante din aceste «accidente» şi pentru a nivela diferenţele dintre publicaţia noastră şi alte reviste de profil“, după cum arată editorialul revistei. Odată cu lansarea acestui număr al revistei a avut loc şi deschiderea oficială a site-ului acestei publicaţii, găzduit pe platforma Universităţii „Lucian Blaga“.
Antropologie ortodoxă
O mare parte din revistă este dedicată analizei principalelor opere ale părintelui Dumitru Stăniloae cu referire la antropologie. În studiul „Omul, făptură comunitar-sobornicească versus persoană egoistă şi egocentrică. Reflexii antropologice în opera părintelui Dumitru Stăniloae“, doctorandul Alexandru Chituţă sintetizează preocupările de studiere a teologiei persoanei umane şi a rolului de mediator avut în relaţia cu Sfânta Treime şi întreaga creaţie.
Îndumnezeirea continuă a persoanei umane în spaţiul eclesial, în viziunea părintelui Stăniloae, este prezentată de doctorandul pr. Marius Corlean în studiul „Dinamismul liturgic al persoanei umane. Câteva elemente de antropologie liturgică în opera părintelui Dumitru Stăniloae“, iar doctorandul Ciprian Nedelcu evidenţiază rolul libertăţii umane, ca „mister central al existenţei în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae“.
Mai amintim şi studiile „Perspectiva antropologică a Părintelui Stăniloae“, de pr. drd. Adrian Drăguşin, „Disputele hristologice de la Sinodul VII Ecumenic, dezbătute şi comentate de părintele profesor Dumitru Stăniloae“. Din studiile „varia“, menţionăm pe cel al doctorandului Adrian Stoia, intitulat „Contribuţii la studiul troiţelor din Mărginimea Sibiului (Satul Vale, judeţul Sibiu)“ şi pe cel al drd. Marian Pătru, numit „The dialectic of authority in Thomas Hobbesâ Leviathan: Between division, unification and existential decision“. (Ştefan Mărculeţ)