IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Sub semnul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena
Seminarul Teologic Ortodox din Arad a fost gazda unui concurs şi a unui simpozion naţional de creaţie literară, plastică şi artă fotografică, intitulat „Sub semnul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“. La eveniment au participat 140 de elevi din întreaga ţară, precum şi 30 de cadre didactice din diferite specializări.
Evenimentul a debutat cu un Te Deum, oficiat de un sobor de slujitori, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, precum şi a unor reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai universităţilor „Aurel Vlaicu“ şi „Vasile Goldiş“.
La cele 3 secţiuni ale concursului au participat 140 de elevi din întreaga ţară, iar în cadrul simpozionului ne-au onorat cu participarea 30 de cadre didactice de diferite specializări, lucrările lor (eseuri, articole şi referate) fiind cuprinse în două volume distincte, intitulate sugestiv „Sub semnul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“. Lucrările de artă plastică şi artă fotografică au putut fi văzute în expoziţia al cărei vernisaj a avut loc după prezentarea şi lansarea volumelor.
Potrivit organizatorilor, obiectivele manifestării de la Seminarul din Arad au fost mai multe, respectiv să determine participanţii să îşi manifeste interesul pentru biografia Sfinţilor Împăraţi, să valorifice potenţialul creator al elevilor de a desena, de a face colaje, picturi sau fotografii sau de a le dezvolta capacitatea de exprimare.
Evaluarea lucrărilor a fost făcută de coordonatorii proiectului de la Seminarul Teologic Ortodox Arad, de cei de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară“ şi de cei de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ Arad. La evaluarea lucrărilor, membrii juriului au ţinut cont de contribuţia individuală, talentul, gradul de originalitate, gradul de complexitate şi volumul de muncă al elevului.
Concursul a evidenţiat rolului pe care Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena l-au avut în răspândirea şi întărirea creştinismului în întreaga lume.
Iniţiatorii şi organizatorii proiectului au fost: directorul Mihaela Voştinar, prof. Adina Matei, prof. Beatrice Mandă, prof. Mihaela Neagoe, prof. Daniela Chiş, de la Şcoala Gimnazială „Caius Iacob“ din Arad, pr. director prof. Pompiliu Gavra, pr. prof. Codin Şimonca Opriţa, pr. prof. Dacian Emilian Nan, diac. prof. Tiberiu Ardelean, de la Seminarul Teologic Ortodox Arad, prof. Georgiana-Petic Bătrîn, de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ Arad, prof. dr. Diana Şimonca Opriţa, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară“ Arad, şi prof. Camelia Nan, de la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman“ Arad.