În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Sufletul omului este mai larg decât tot universul“
„Mica Bucovină“, aşa cum este numită comuna Tătăruşi din judeţul Iaşi, s-a bucurat duminică, 10 august 2014, de prezenţa, pentru prima oară, a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din satul Vâlcica, precum şi slujba de sfinţire a casei de prăznuire, a casei parohiale şi a paraclisului de vară, toate construite în ultimii ani în această parohie. Ca o încununare a zilei, după oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit Taina Botezului pentru prunca Ioana, cel de-al doilea copil al preotului Gheorghe Dănilă, parohul din Vâlcica.
Duminică, de la primele ore ale dimineţii, tinerii şi copiii din Vâlcica, comuna Tătăruşi, îmbrăcaţi în costume populare şi însoţiţi de preotul paroh Gheorghe Dănilă, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani, pr. Gheorghe Chişcă - paroh la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Montreal, Canada, şi de autorităţile locale l-au întâmpinat pe IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, venit să slujească Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Nu au lipsit bătrânii cu buciume, care au marcat, odată cu clopotele mănăstirii, momentul venirii ierarhului.
După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, soborul de preoţi slujitori, în frunte cu IPS Teofan, s-a îndreptat spre altarul de vară din curtea bisericii, unde a debutat slujba arhierească. Ca un fapt inedit, toate răspunsurile la strană au fost date de un cor de copii.
„Să nu ne îndepărtăm niciodată de corabie, adică de Sfânta Biserică“
După citirea Evangheliei din Duminica a IX-a după Rusalii, în care s-a relatat umblarea pe mare - potolirea furtunii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut cuvântul de învăţătură, subliniind că fără ajutorul lui Dumnezeu omul nu poate înfăptui nimic: „Să nu ne îndepărtăm niciodată de corabie, adică de Sfânta Biserică. Vânturi şi valuri au fost în viaţa noastră şi vor mai fi, căci aşa este existenţa noastră aici, pe pământ. Ce vom face însă? Vom striga la Dumnezeu «Doamne, ajută-mă», ca El să ne ia de mână să ne introducă în corabie? Sau vom zice: «Am bani, mă descurc, am relaţii şi cunoştinţe, rezolv eu cumva toate problemele». Este doar un simulacru de rezolvare dacă gândim aşa, ajungând în cele din urmă să ne afundăm. De ce spun acest lucru? Fiindcă Domnul ne spune: «Fără de Mine nu puteţi face nimic». Fiind în corabie, împreună cu Domnul, chiar dacă uneori furtuna ne mai cuprinde, totuşi mergem mai departe. Mergem spre ceea ce a spus Sfântul Apostol Pavel, anume spre devenirea noastră în poporul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu şi ogorul Lui, având ca singură temelie a casei sufletului nostru pe Hristos Domnul. Spune în acest sens un părinte al Bisericii că sufletul omului este mai larg decât tot universul, fiindcă a fost creat să devină templu al lui Dumnezeu. Iar pentru a conştientiza acest adevăr, Domnul ne-a lăsat, prin Biserica Sa, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie“.
În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti de la Vâlcica a avut loc şi o hirotonie, tânărul diacon Eugeniu Onu fiind preoţit de IPS Teofan pe seama Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Răuseni, Protopopiatul Iaşi 1.
Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“ pentru parohul din Vâlcica
Spre finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, pr. prototop Pavel Postolachi a ţinut un cuvânt, în care a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru cele două zile consecutive în care a slujit în Protoieria Paşcani: „Sâmbăta şi duminica aceasta au fost două zile de binecuvântare pentru Protopopiatul Paşcani, prin slujirile Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan la Parohia „Cuvioasa Parascheva“ din Târgu Frumos şi la Parohia Vâlcica - Tătăruşi. Dacă sâmbătă la Târgu Frumos au fost invitaţi la Sfânta Liturghie arhierească toţi fiii oraşului care au urmat studii de teologie, în această duminică ne bucurăm şi de prezenţa „voievodului“ celor 25 de preoţi ce provin din localitatea Vâlcica, părintele protopop Gheorghe Chişcă, paroh la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Montreal - Canada“. De asemenea, a rostit un cuvânt şi părintele Gheorghe Dănilă, parohul din Vâlcica, cel care a împlinit duminică 9 ani de la numirea sa ca preot în această comunitate: „Când am venit în această parohie, acum 9 ani de zile, am încercat în primul rând să îndeplinesc canonul dat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, anume acela de a zidi o casă parohială în curtea bisericii, pentru că aşa se cuvine, ca preotul să locuiască în incinta locaşului de cult unde slujeşte. Cu ajutorul credincioşilor şi al autorităţilor locale, într-un an de zile m-am mutat în casa parohială. Din acel moment, uşa bisericii noastre din Vâlcica nu s-a mai închis. Nu a mai existat un program, ci 24 din 24 de ore am fost la dispoziţia credincioşilor, şi pentru că am avut nevoie de ei, dar şi pentru că am încercat să urmez exemplul preoţilor din vechime“.
Prezent la eveniment, primarul din Tătăruşi, d-l Costel Iosub, a înmânat diplome de excelenţă Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, precum şi preoţilor Pavel Postolachi, Gheorghe Chişcă, Gheorghe Dănilă şi Ciprian Ichim. Ca dovadă a gratitudinii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru lucrările săvârşite, părintele paroh Gheorghe Dănilă a primit din partea Înaltpreasfinţitului Teofan distincţia „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“, iar primarul Costel Iosub a primit distincţia de vrednicie „Sfântul Ştefan cel Mare“ cu insignă. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat Parohia Vâlcica, precum şi veteranilor şi văduvele de război din localitate.
După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a sfinţit casa de prăznuire, casa parohială şi paraclisul de vară ale Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Vâlcica. Ca o încununare a zilei, după oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit în biserica parohială Taina Botezului pentru prunca Ioana, cel de-al doilea copil al preotului Gheorghe Dănilă.