În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Susţine iniţiativa „Unul dintre noi“!
Credincioşi din toate parohiile ortodoxe româneşti sunt chemaţi să susţină iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“, prin care se solicită Uniunii Europene încetarea finanţării activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică. Până azi, numărul declaraţiilor de susţinere a iniţiativei a ajuns la 354.279, dintr-un total de un milion necesare.
În acest context, Patriarhia Română susţine şi promovează această iniţiativă cetăţenească europeană pentru a se ridica nivelul de protecţie juridică în Uniunea Europeană a demnităţii, a dreptului la viaţă şi a integrităţii fiecărei fiinţe umane de la concepţie, dar mai ales pentru că „distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punct de vedere spiritual-moral“, precizează Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Campania „Unul dintre noi“ trebuie susţinută de cel puţin un milion de semnături din partea cetăţenilor Uniunii Europene, proveniţi din cel puţin 7 state membre din cele 27, pentru ca iniţiativa cetăţenească europeană care garantează protejarea dreptului la viaţă al copiilor nenăscuţi să fie înregistrată şi pentru a invita Comisia Europeană să elaboreze o propunere legislativă corespunzătoare în domeniu.
Iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“ poate fi susţinută de orice cetăţean al UE de peste 18 ani, cu excepţia Austriei, unde vârsta minimă este de 16 ani, iar formularul de susţinere poate fi descărcat şi imprimat de pe site-urile Patriarhiei Române: www.patriarhia.ro, www.basilica.ro, www.ziarullumina.ro şi www.orthodoxero.eu sau prin completarea formularului electronic on-line de la adresa: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/index.do.
Rubricile formularului trebuie completate cu grijă, întrucât orice eroare poate determina invalidarea semnăturii.
Doar patru ţări europene au atins pragul minim de semnături
Până acum au fost adunate online 354.279 de declaraţii de susţinere din toate ţările componente Uniunii Europene, şi doar patru dintre ele, Polonia (80.649 declaraţii colectate/ 38.250 numărul minim), Italia (61.088 declaraţii colectate/54.750 numărul minim), Franţa (60.190 declaraţii colectate/55.500 numărul minim) şi România (30.489 declaraţii colectate/24.750 numărul minim), au atins pragul sau numărul minim de declaraţii de susţinere ce trebuie colectate într-o ţară. Ţări care au cel mai mic număr de declaraţii de susţinere colectate sunt, din păcate, Cipru (182 declaraţii colectate/4.500 numărul minim) Grecia (202 declaraţii colectate/16.500 numărul minim), Bulgaria (238 declaraţii colectate/13.500 numărul minim). De asemenea, ţări care se apropie de atingerea pragului mai sunt: Ţările de Jos (18.827 declaraţii colectate/19.500 numărul minim), Spania (32.976 declaraţii colectate/40.500 numărul minim) şi Austria (10.460 declaraţii colectate/14.250 numărul minim).
„Unul dintre noi“, lansat la 1 aprilie 2012, este una dintre primele iniţiative cetăţeneşti europene înregistrate în Uniunea Europeană. Ţelul acesteia este să aducă un progres considerabil în Europa, în protejarea vieţii umane începând de la concepţie, conform competenţelor UE. Bazându-se pe definiţia embrionului uman ca fiind începutul dezvoltării fiinţei umane, care a fost dată într-o recentă decizie a Curţii Europene de Justiţie (Brustle vs Greenpeace), „Unul dintre noi“ cere UE să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică. Aceasta poate fi realizată printr-o schimbare a regulamentelor financiare ale UE, care hotărăsc cum este cheltuit bugetul comunitar, potrivit ortodhodoxero.eu.