Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Susținere de doctorate la Facultatea de Teologie din Iași
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost marți, 27 septembrie, gazda unui eveniment academic excepțional, prilejuit de susținerea în ședințe publice a patru teze de doctorat din direcțiile de cercetare Teologie Sistematică (Misiologie și Spiritualitate Ortodoxă) și Teologie Istorică (Istoria Bisericii Ortodoxe Române).
Prima susținere a lucrării de doctorat, cu titlul „Modele de educație religioasă în Uniunea Europeană. Aspecte relevante pentru înțelegerea misiunii Bisericii”, a fost prezentată în sala „Profesori” de către Roxana-Maria Obreja, profesoară de religie ortodoxă. Coordonatorul științific al tezei de doctorat a fost pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru de la Facultatea de Teologie din Iași, iar din comisia de examinare au făcut parte pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, președintele comisiei, pr. prof. univ. dr. David Pestroiu de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, prof. univ. dr. Vasile Timiș de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și pr. conf. univ. dr. Dan Sandu de la facultatea de teologie ieșeană.
Cea de-a doua ședință publică s-a desfășurat în „Sala Coloanelor”, fiind susținută de către pr. Cristin Ioan Loghin, care a avut ca temă de cercetare „Mărturisirea dreptei credințe reflectată în documentele Mitropoliei Moldovei față de prozelitismul cultelor neoprotestante în prima jumătate a secolului al XX-lea”. Îndrumătorul lucrării științifice a fost pr. prof. Gheorghe Petraru, iar comisia a fost formată din pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teșu de la Facultatea de Teologie din Iași, pr. prof. David Pestroiu, pr. prof. Ion Vicovan și conf. dr. arhid. Gelu Călina de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.
Cea de-a treia manifestare academică a fost susținută în sala „Profesori” de către Lucian Corduneanu, care a prezentat teza de doctorat cu titlul „Gurie Grosu - primul mitropolit al Basarabiei revenită la Patria Mamă”. Lucrarea a fost coordonată de părintele decan Ion Vicovan, iar comisia prezentă la ședința publică a fost formată din pr. prof. Gheorghe Popa de la facultatea ieșeană de teologie, prof. univ. dr. Paul Brusanowschi de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie din București, și conf. univ. dr. Nelu Cristian Ploscaru de la UAIC.
Ultima susținere publică a fost ținută de către Diogene Mihăilă, care a prezentat lucrarea „Relația de comuniune a omului cu Dumnezeu în teologia Sfinților Siluan Athonitul și Sofronie de la Essex”. Îndrumătorul științific a fost pr. prof. Ioan C. Teșu, iar comisia de doctorat a fost formată din pr. prof. univ. dr. Petre Semen de la Facultatea de Teologie din Iași, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea de la Universitatea din București și pr. conf. univ. dr. Adrian-Lucian Dinu de la facultatea ieșeană.
La finalul zilei, după citirea referatelor de către membrii comisiilor și după întrebările venite din partea celor prezenți, cei patru candidați au depus jurământul de credință în paraclisul cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din facultate și au primit titlul de doctor în teologie.