Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Susținerea a noi teze de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc în perioada 9-11 noiembrie susținerea publică a cinci noi teze de doctorat. Comisiile de doctorat, formate din cadre didactice de la facultăți de teologie din țară, au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Părintele protosinghel Ioan Meiu, slujitor la Reprezentanța Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a prezentat lucrarea de doctorat „Viaţa liturgică şi provocările secularizării. Abordare din perspectiva spiritualităţii ortodoxe”. Comisia a fost formată din Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei; pr. prof. dr. Picu Ocoleanu, din cadrul Universităţii din Craiova; pr. prof. dr. Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, conducător ştiinţific; conf. dr. Lucian Vasile Petroaia, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi; lect. univ. habil. Ciprian Iulian Toroczai, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Diaconul Teodor Marcu a prezentat teza de doctorat „Relaţia dintre misiune şi eclesiologie în viziunea pr. prof. Ion Bria”. Din comisia de evaluare au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu; arhid. conf. dr. Gelu Călina, Universitatea din Craiova, conducător științific; pr. conf. dr. Cristian Şonea, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; pr. prof. dr. Aurel Pavel, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; pr. conf. dr. Adrian Boldișor, din cadrul Universităţii din Craiova.
Preotul Florin-Sabin Mihail a prezentat teza de doctorat „Relaţia dintre misiune şi eclesiologie în Bisericile locale”, comisia fiind formată din Mitropolitul Olteniei; arhid. conf. dr. Gelu Călina, conducător ştiinţific; pr. conf. dr. Radu Petre Mureşan, din cadrul Universităţii din Bucureşti; pr. prof. dr. Ion Popescu, din cadrul Universităţii din Craiova; pr. prof. dr. Gheorghe Istodor, Universitatea „Ovidius” din Constanţa.
Tiberius-Daniel Muşuroi a prezentat teza de doctorat intitulată „A face misiune în context urban. Strategii din perspectiva spiritualităţii ortodoxe”, comisia de evaluare fiind formată din Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu; pr. prof. dr. Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie, conducătorul ştiinţific; Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; pr. conf. dr. Cristian Sebastian Sonea, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; arhid. conf. dr. Gelu Călina, Universitatea din Craiova.
Mihaela-Simona Vulcănescu a prezentat lucrarea intitulată „Educaţia religioasă din perspectiva paradigmei spiritualităţii ortodoxe”, comisia de evaluare fiind formată din Mitropolitul Olteniei; pr. prof. dr. Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie, conducătorul ştiinţific; Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul; pr. conf. dr. Adrian Boldişor, Universitatea din Craiova; conf. dr. Andrian Alexandrov, Universitatea „Sfântul Clement de Ohrida”, Bulgaria.
„Facultatea noastră de teologie, de câte ori are ocazia să ofere titlul de doctor unor cercetători, unor studenți de-ai noștri, se bucură de lucrarea aceasta a Bisericii, pentru că o teză de doctorat presupune cercetare, analiză, dezbatere și apoi o prezentare academică. De asemenea, teza de doctorat se dorește să abordeze un subiect de actualitate sau să aducă în actualitate un subiect, pentru că deseori uităm de anumite valori care au rămas în trecut, dar le aducem în prim-plan printr-o lucrare sau printr-o teză, printr-o carte, avem această bucurie a noului, pentru că Cel care le face pe toate noi este Mântuitorul Hristos”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.