Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Sute de tineri au dezbătut diferența dintre virtual și real
În perioada 23-24 august, a avut loc la Vaslui Întâlnirea tinerilor ortodocși din Episcopia Hușilor, eveniment ce a reunit peste 550 de participanți din protopopiatele eparhiei, cărora li s-au adăugat voluntari și credincioși din orașul-gazdă. Tema întâlnirii a fost: „Mă simt totuși singur, deși am mii de prieteni virtuali. Biserica - spațiul prieteniilor sănătoase și durabile”.
În după-amiaza zilei de vineri, 23 august, Parcul Copou din orașul Vaslui s-a umplut de tinerii care au participat la deschiderea oficială a Întâlnirii tinerilor ortodocși din Episcopia Hușilor, ediția a VI-a, organizată de eparhie împreună cu alte instituții, se arată pe episcopiahusilor.ro.
Peste 550 de tineri din cele trei protopopiate ale eparhiei, la care s-au adăugat numeroși voluntari, precum și alte persoane dornice să participe la deschiderea acestui eveniment, și-au dat întâlnire, la ora 17:00, în spațiul central al cunoscutului parc public vasluian.
Evenimentul din acest an a avut ca temă: „Mă simt totuși singur, deși am mii de prieteni virtuali. Biserica - spațiul prieteniilor sănătoase și durabile”.
Manifestarea s-a deschis prin slujba de Te Deum oficiată de Părintele Episcop Ignatie, urmată de intonarea Imnului național și a imnului Întâlnirii tinerilor ortodocși vasluieni, creație a Elisabetei Irimiea. Au venit apoi în fața participanților reprezentanții celor trei protopopiate: Huși, Vaslui și Bârlad, purtând însemnele întâlnirii.
În cuvântul rostit cu prilejul deschiderii evenimentului, Părintele Episcop Ignatie a afirmat că prieteniile reale se concretizează față în față, nu în mediul virtual.
„În momentul în care am reușit să conturăm întâlnirea noastră, am avut o mică ezitare, în sensul că mă gândeam că s-ar putea ca tema noastră să fie interpretată într-o cheie negativă: «Sunt singur, dar am mii de prieteni virtuali». Să știți că tema întâlnirii noastre din acest an este fundamentată pe numeroase cercetări științifice, în care este menționat că, în ciuda faptului că trăim într-o societate în care suntem conectați din punct de vedere digital, a crescut alarmant numărul celor care se simt singuri. De aceea, un mare sociolog american, a scris și o carte intitulată: «Alone together» (Singuri împreună). Noi ne folosim și beneficiem din plin de tehnologie, de mediile digitale, însă convingerea pe care eu o am este că nu putem vorbi despre prietenii virtuale. Putem spune, cel mult, că avem cunoștințe virtuale. O prietenie nu se poate concretiza decât într-un cadru real, într-o întâlnire față către față”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În continuare, ierarhul a mulțumit invitaților speciali ai Întâlnirii tinerilor din acest an, Mircea Bravo și bunica Lenuța din Chinteni: „Mulțumesc din inimă că îi avem la această întâlnire a noastră pe doi oameni minunați, care, din punctul meu de vedere, fac umor de calitate și cu un conținut moral. Invitații noștri speciali, așa cum îi știți de pe rețelele de socializare, sunt Mircea Bravo și tanti Lenuța din Chinteni”.
În semn de prețuire și pentru că „înfrumusețează, prin umor de calitate, sufletele unor oameni, strecurând în ele o undă de bucurie”, ierarhul Hușilor a oferit Elenei Moldovan (bunica Lenuța din Chinteni) distincția de vrednicie a Episcopiei Hușilor „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” și crucea eparhială pentru mireni, iar lui Mircea Popa (Mircea Bravo), distincția de vrednicie „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și crucea eparhială pentru mireni. Cei doi au mulțumit Părintelui Episcop Ignatie pentru invitație și pentru primirea deosebit de călduroasă de care au avut parte la Vaslui.
Ierarhul a mulțumit lui Ciprian Trifan, președinte al Consiliului Județean Vaslui, prefectului Daniel Onofrei, Inspectoratului Școlar Județean Vaslui și inspectorului școlar general Cristiana Botan, Primăriei Municipiului Vaslui, reprezentată de viceprimarul Cătălin Mândru, pentru sprijinul acordat acestor manifestări, precum și tuturor celor implicați în organizarea ediției a VI-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui.
A urmat apoi un concert tradițional, susținut de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, Grupul folk „Ecou” și solista de muzică populară Teodora Panainte.
Sâmbătă dimineață, 24 august, de la ora 9:00, Parcul Copou din Vaslui a fost gazda conferinței susținute de Mircea Bravo și bunica Lenuța din Chinteni, eveniment în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, ediția a VI-a, organizată de Episcopia Hușilor.
După micul dejun, peste 550 de tineri din cele trei protopopiate ale eparhiei la care s-au adăugat aproape 100 de voluntari, precum și numeroase alte persoane din Vaslui, au participat la întâlnirea cu carismaticii invitați. Tema conferinței a fost: „Mă simt totuși singur, deși am mii de prieteni virtuali. Biserica - spațiul prieteniilor sănătoase și durabile”. Prima parte a evenimentului a reprezentat un dialog între moderator, Părintele Episcop Ignatie, și cei doi invitați, iar partea a doua a fost rezervată întrebărilor venite din public. Conferința a fost transmisă online pe pagina www.facebook.com/ episcopiahusilor.ro.
După încheierea conferinței, a urmat pauza de masă pentru tinerii prezenți, iar apoi s-au grupat, alături de îndrumători, la atelierele tematice: Olărit și modelaj lut - invitați din Baia Sprie; Pericolul consumului și traficului de droguri, susținut de prof. univ. dr. Cristina Ghiciuc; Întreabă preotul!; Folk; Younglife Romania - jocuri educative nonformale; JoyCamps Romania; Libertate și responsabilitate (Pro Vita) - Alexandra Nadane; Siguranța între real și virtual - Poliția de siguranță școlară și prevenire a criminalității; Prim ajutor.
Întâlnirea s-a încheiat cu un rezumat al discuțiilor avute în cadrul atelierelor tematice.
Ierarhul Hușilor a mulțumit instituțiilor județene și locale implicate: Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Primăria Vaslui, preoților din eparhie, profesorilor de religie, tuturor voluntarilor, precum și tinerilor prezenți.