În ziua cinstirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dimpreună cu toate netrupeștile puteri, vineri, 8 noiembrie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,
Tabără ASCOR la Mănăstirea Putna
Asociația Studenților Creștin- Ortodocși Români, filiala Suceava, a organizat în perioada 12-16 august tabăra de la Mănăstirea Putna, desfășurată sub sloganul „Să fim naționali, cu fața spre universal!”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și a părintelui stareț Melchisedec Velnic.
Programul a inclus atât activități de cunoaștere și de dialog, o consfătuire a tinerilor și un moment artistic, cât și programul de slujbe rânduite de mănăstire, rugăciune și ascultare. Zeci de tineri au participat la această tabără cu dorința de a se pregăti sufletește la Mănăstirea Putna, unde se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, totodată sărbătorind hramul istoric al Adormirii Maicii Domnului, împlinind dictonul antic Ora et labora (Roagă-te și muncește!).
Slujba arhierească și consfătuirea tinerilor au fost cele două evenimente principale, participând studenți din marile centre universitare din țară, printre care: București, Iași, Cluj, Sibiu, Suceava, precum și din Asociația Studenți pentru Viață București și Iași.
Consfătuirea tinerilor s-a desfășurat conform mottoului sub care a fost organizată tabăra, în forma unui dialog deschis și a unor dezbateri, dorind să aducă în atenția tinerilor problemele identității naționale și comunitare.
„Astfel, tabere precum cea de la Mănăstirea Putna (12-16 august 2022) sunt un for de idei, unde tinerii au ocazia să exprime perspective asupra evenimentelor curente. Necesitatea de a crea un mediu propice pentru o exprimare liberă și sinceră duce la crearea atitudinilor și viziunilor care se materializează nu doar imediat, ci și în perspectivă. Totodată, pragmatismul concluziilor la care am conlucrat ne angrenează să ne dăm toată silința spre îndeplinirea, atât pe plan individual, cât și colectiv, cu o convingere duală, care provine din rațiuni spirituale și raționale de conștientizare a responsabilităților de identitate, istorice, de generație tânără, de viziune”, susțin reprezentanții ASCOR Suceava.