În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Tabăra „Dacii liberi“, un exerciţiu de identitate, patriotism şi credinţă
La sfârşit de august, Parohia Corni a găzduit o tabără unică prin scopul propus: acela de a zidi biserica în sufletele copiilor. Ateliere de creaţie artistică, drumeţii, filme, activităţi de comunicare, concursuri sportive, muzică folk, poezii şi cântece patriotice, toate însoţite de rugăciune - s-au închegat într-o ofertă educaţională şi recreativă ce poate constitui un veritabil model.
Satul Corni din comuna nemţeană Bodeşti a găzduit, în perioada 19-24 august, 50 de copii din parohie şi din satul vecin, participanţi la cea de-a doua ediţie a taberei „Dacii liberi“. Organizată gratuit, în urma eforturilor neobosite ale parohului Nicolae Capşa, tabăra s-a dorit a fi nu doar un mijloc de petrecere a câtorva zile de vacanţă, ci şi un spaţiu al cunoaşterii, al descoperirilor, al cultivării simţului artistic, a sentimentului patriotic, precum şi a interesului pentru istoria locului de provenienţă. „Am vrut să transmitem un mesaj creştin şi naţional, străduindu-ne să le insuflăm copiilor dragostea de ţară şi de neam. De altfel, denumirea taberei vine din vecinătatea cu dealul Cetăţuia, loc în care s-au descoperit o aşezare eneolitică şi vestigii geto-dacice, precum şi piese importante din cultura Cucuteni - Hora de la Frumuşica. Mie aşa îmi şi place să spun, că noi, aici, ne aflăm în coliba dacilor liberi“, a explicat părintele Nicolae Capşa, parohul de la Corni, bucovinean la origine, el însuşi un iubitor şi un păstrător al valorilor naţionale.
Cei 50 de participanţi au fost împărţiţi pe trei grupe, denumite după vechi triburi dacice şi aşezate sub ocrotirea câte unui sfânt, patronii spirituali ai satului: burii (cei mici) sub ocrotirea Sfântului Nicolae, carpii (cei de vârstă mijlocie) sub ocrotirea Sfântului Ioan Evanghelistul şi geţii (cei mai mari) sub cea a Sfântului Ilie Prorocul.
Organizată sub mottoul „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi întru Hristos“, tabăra a oferit copiilor posibilitatea de a-şi exersa abilităţile şi de a se manifesta liber în cadrul unor ateliere, sub atenta îndrumare a şase instructori: atelierul de comunicare, prim ajutor şi terapie prin artă, atelierul de creaţii artistice, atelierul pentru tir cu arcul, atelierul de muzică folk, atelierul de origami, atelierul „Întreabă preotul“. De asemenea, au fost încurajaţi să participe la „Daciada“, un atelier de activităţi şi concursuri sportive, la o serie de jocuri de interacţiune, cunoaştere şi socializare, precum şi la drumeţia spre „Crucea seculară“, un loc aflat la câţiva kilometri distanţă de sat, pe traseu realizând şi activităţi de recunoaştere a zonei. Una dintre seri a fost rezervată vizionării filmului taberei. Programul fiecărei zile a început cu rugăciune şi înviorare şi s-a sfârşit cu rugăciune.
Toate atelierele s-au desfăşurat în casa parohială, în şcoala dezafectată din sat, în căminul cultural, precum şi în spaţiul ce a deservit cândva dispensarul local, amenajat de parohie tocmai în ideea de a deservi activităţile taberei. „Le mulţumesc şi le sunt recunoscător animatorilor care au lucrat aici voluntar în aceste zile, Elena Prăvălici, Elena Ciubotaru, Cosmin Avîrvarei, Cristina Grosu, Emilia Niţă, Irina Josan, doamnei preotese Anemona Capşa şi tuturor celor care au crezut în proiectul nostru de a construi în sufletele acestor copii“, a spus părintele Nicolae Capşa, „motorul“ taberei.
Închiderea festivă printr-o serbare câmpenească
Închiderea festivă a taberei a avut loc sâmbătă-seară, momentul fiind marcat printr-o serbare câmpenească la care a participat întreaga parohie. Iar copiii care s-au bucurat de cele cinci zile de tabără le-au oferit celor prezenţi un spectacol de poezie şi cântece patriotice învăţate la ateliere, dăruind astfel o părticică din ceea ce au primit la rândul lor. Au urmat apoi focul de tabără, masa festivă pentru copii şi un concert de muzică patriotică şi folclor, susţinut de corul de copii al Parohiei Neguleşti, coordonaţi de părintele Lucian Mocănaşu.
Tabăra „Dacii liberi“ şi-a închis oficial porţile ieri, după Sfânta Liturghie, când au avut loc premierea participanţilor şi evaluarea ediţiei din acest an. „În ciuda greutăţilor mai mari decât anul trecut, ne-am dorit foarte mult să facem şi a doua ediţie. După cea din 2013 am avut aceeaşi bucurie ca şi atunci când am resfinţit biserica satului. Parcă am fi construit o biserică şi în sufletele copiilor. Am ajuns la concluzia că zidirea bisericii în inima copilului e mai importantă decât orice altă zidire fizică. În plus, i-am simţit cu adevărat fericiţi. Suntem o parohie îmbătrânită. Avem doar 20 de copii în toată comunitatea. A fost o bucurie reală, pentru că ei nu au nici cu cine se juca, nici nu ştiu să se joace sau să comunice. Asta ca să nu mai amintesc de situaţia tristă că, în ciuda faptului că locuiesc la ţară, îşi îngroapă copilăria în calculator, într-o lume virtuală“, a apreciat parohul de la Corni.