Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabăra de creație „Icoana mea”, la o parohie din Timișoara
Parohia Timișoara Viile Fabric organizează pentru elevii timișoreni din clasele primare, gimnaziale și liceale tabăra de creație „Icoana mea”. Cea de-a 6-a ediție se desfășoară în perioada 28 octombrie - 30 noiembrie 2019.
Evenimentul constă în implicarea elevilor în diverse activități, dintre care amintim participare la programul liturgic al parohiei, atelier de creație - icoane pe sticlă, concurs și expoziție de icoane pe sticlă, activități recreative, dialoguri și ateliere pe teme religioase și de interes specific vârstei, cântare religioasă, precum și o excursie tematică în zona istorică a Timișoarei. Participanţii sunt îndrumaţi în tehnica picturii pe sticlă de către profesori de religie, studenţi de la facultățile de Teologie și de Arte Plastice din Timişoara.
Prin activităţile propuse în tabără, se au în vedere cunoaşterea şi înţelegerea valorilor tradiţionale creştine, prin pictarea de icoane, precum şi dezvoltarea creativităţii în rândul elevilor, prin promovarea acestor valori perene.
„Un aspect esențial al taberei ține de faptul că ea creează o comunitate, îi aduce pe tineri împreună. Prietenia și rugăciunea în comun au impact misionar în viața lor. Este și o formă de a-și descoperi propria identitate creștină, primită la Taina Botezului, de a se cunoaște mai bine, de a învăța despre tainele credinței noastre prin cuvânt și culoare. Activităţile de creaţie contribuie decisiv la descoperirea şi cultivarea unor aptitudini înnăscute, sporind astfel încrederea în potenţialul personal şi în valoarea actului educativ”, a spus părintele Sorin Lungoci, coordonatorul proiectului cultural.
Sâmbătă, 30 noiembrie, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, la parohia-gazdă va avea loc ceremonia de premiere a elevilor participanți.
Tabăra este inclusă pe agenda culturală a Consiliului Județean Timiș, sesiunea a II-a, fiind cofinanțată de această instituție prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. În cadrul aceleiași agende, este inclus și proiectul cultural Restituiri: „Cronica parohiei ortodoxe române Timişoara Viile Fabric (1933-1954)”. Proiectul constă în tipărirea cronicii alcătuite de primul preot paroh, Ștefan Șora, și redă un interval de 21 de ani (1933-1954). Lucrarea cuprinde informații despre înființarea parohiei, instalarea primului preot paroh, construirea primei biserici, patrimoniul bisericii, locuitorii din parohie, școala din cartier, precum și organizarea vieții religioase în jurul noii biserici.