În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Tabără de creaţie la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul“
În perioada 28 iulie -1 august, Sectorul învăţământ al Episcopiei Giurgiului a organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, o tabără de creaţie cu tema „Să învăţăm să pictăm“. Aceasta s-a desfăşurat la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul“ din localitatea Slobozia de Giurgiu.
La aceasta au participat 8 elevi de gimnaziu, care sunt activi la bisericile de care aparţin şi care au obţinut rezultate bune la învăţătură în anul şcolar 2013-2014. Sub îndrumarea pr. Daniel Mihai Necula, inspector de specialitate, disciplina religie, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu, şi a diac. Matei Daniel, elevii au desfăşurat în această perioadă numeroase activităţi recreative, educative, culturale şi religioase, participând la Sfânta Liturghie şi la ateliere de pictură. „Această tabără face parte dintr-un proiect tematic mai amplu. Până acum am organizat o tabără de vară la aşezămintele din Giurgiu, care a avut ca tematică „Voluntariatul şi activitatea social-filantropică“, la care au participat elevi seminarişti şi copii din aşezămintele sociale din Episcopia Giurgiului, şi pe aceasta, cu tema „Să învăţăm să pictăm“, la care au participat elevi din clasele VI-VIII de la diferite şcoli din Giurgiu. La următoarea tabără pe care o vom organiza vor participa elevi de la diferite licee din judeţul nostru. În prima zi a fost deschiderea taberei de creaţie, iar elevii au avut parte mai mult de activităţi recreative. În a doua zi, marţi, 29 iulie, tinerii au participat la un atelier de pictură la Mănăstirea «Sfântul Ioan Rusul», în cadrul căruia elevii au pictat chipul Sfântului Ioan Rusul, iar seara au avut loc discuţii referitoare la erminia picturii“, ne-a spus pr. Tudor Georgian, inspector la Sectorul învăţământ al Episcopiei Giurgiului.
În cadrul taberei elevii au vizitat muzee şi mănăstiri reprezentative din judeţul Giurgiu. „Miercuri, 30 iulie, tinerii au participat la un atelier de pictură chiar în incinta Muzeului Judeţean de Istorie «Teohari Antonescu» din Giurgiu, îndrumaţi de doamna muzeograf Petra Şerbănescu, după ce în prealabil au vizitat muzeul. Copiii au ales să picteze personaje dintr-o încăpere pe care au vizitat-o, personaje din epoca fierului. Apoi, participanţii au vizitat Schitul «Sfântul Nicolae», Catedrala episcopală din Giurgiu, Mănăstirea «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», Muzeul Poliţiei de Frontieră, Muzeul Centrului eparhial şi Centrul pentru copii şi tineret «Sfântul Ioan Valahul» dar şi Şcoala de muzică „Victor Karpiş„. În cea de a patra zi a taberei elevii au făcut drumeţii în pădurea de la Bălănoaia şi au desfăşurat diverse activităţi recreative în locaţia «Tabăra Stejarul». Tabăra de vară s-a încheiat vineri, 1 august, după săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica Mănăstirii «Sfântul Ioan Rusul»“, ne-a declarat pr. Tudor Georgian.