La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Tabără de iarnă la Mănăstirea Oașa, organizată de ASCOR Alba Iulia
Mănăstirea Oașa a găzduit, și în acest an, o tabără de iarnă organizată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Alba Iulia, în perioada 14-18 februarie. Au participat studenți și liceeni din Alba Iulia și împrejurimi, însoțiți de arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cadrul activităților, tinerii s-au implicat în ascultările specifice vieții din mănăstire, între care îngrijirea și hrănirea animalelor din saivanul așezământului monahal, aflarea tainelor preparării tămâii și mirului, pregătirea hranei și așezarea mesei în trapeza mănăstirii și curățirea lăcașului de închinare. Pe lângă participarea la diferitele activități și ascultări specifice Mănăstirii Oașa, membrii ASCOR Alba Iulia au fost implicaţi în programul liturgic al vetrei monahale, participând la întregul ciclu la Laudelor bisericești zilnice.
În cadrul taberei, protosinghelul Silvan Cablea, starețul Mănăstirii Oașa, a susţinut o prelegere despre patimi și virtuți și a subliniat modurile în care tinerii sunt datori să cultive virtuțile și să se ferească de patimi.
Studenții au luat parte la o drumeție pe Muntele Fetița, unde au poposit la paraclisul așezământului monahal şi au săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului, armonizați pe două strane. Cele două grupuri de cântăreți au interpretat, la final, cântece religioase și patriotice.
În cadrul taberei, tinerii participanţi au profitat de zăpadă, mergând cu sania şi schiurile pe pârtia din apropiere, conform celor transmise de organizatori.