Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Sighişoara a găzduit în perioada 17-23 august tabăra de icoane intitulată „Icoana contemporană din Ardeal“. Ajunsă la cea de-a VII-a ediţie, tabăra a avut tema „Iisus Hristos, imagine şi rugăciune a universalităţii creştine“.
La tabăra de la Mănăstirea Sighişoara, judeţul Mureş, au participat doisprezece artişti, oameni evlavioşi cu profesii diferite (educatori, meşteri populari, artişti plastici, medici, profesori şi elevi), care au pictat pe suport de lemn - în tempera, în manieră bizantină, sau sticlă - după izvoade tradiţionale de la Nicula şi Iernuţeni.
În activităţile zilnice, iconarii au avut posibilitatea să interacţioneze cu viaţa monahală şi cu obiceiurile religioase privind cultul icoanelor. Astfel, ei au împletit armonios pictura icoanelor pe lemn sau sticlă cu rugăciunea şi duhovnicia, participând în fiecare zi la Sfânta Liturghie şi la slujba de seară. Tocmai această participare la sfintele slujbe a ajutat ca actul creaţiei să fie înţeles prin adevăratul sens al icoanei: rugăciunea. „Atmosfera mănăstirii a creat un profund sentiment de evlavie în rândul participanţilor, fapt pentru care şi modul de lucru a fost aproape de cel pe care Sfinţii Părinţi îl aveau atunci când zugrăveau chipul Mântuitorului. După actul Spovedaniei şi Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului Hristos, fiecare artist a gustat puţin din ceea ce călugării pictori cu înaltă trăire duhovnicească gustau permanent apropiindu-se de Prototipul icoanei“, a afirmat Călin Bogătean, coordonatorul proiectului.
Tabără adresată celor cu preocupări artistice
Tabăra a fost vizitată constant de pelerini, precum şi de vieţuitori ai mănăstirii. Ultima zi a fost încununată cu gândurile şi sfaturile arhimandritului Ghelasie Ţepeş, stareţul Mănăstirii Sighişoara. Cei care au participat s-au simţit atât de bine încât, după propriile mărturisiri, ar fi vrut ca tabăra să nu se mai încheie şi şi-au exprimat dorinţa de a reveni în fiecare an la mănăstire pentru alte experienţe la fel de frumoase.
Tabăra de icoane organizată de Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş are loc în fiecare an şi se adresează artiştilor plastici iconari din judeţul Mureş, precum şi din judeţele limitrofe, dar şi elevilor Şcolilor Populare de Arte şi persoanelor cu preocupări artistice, care doresc să se iniţieze în tehnica iconografică.