Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Tabără de pictură la Mănăstirea Moisei
În perioada 10-15 iulie, la Mănăstirea Moisei a avut loc cea de-a VIII-a ediție a Taberei de vară și de pictură „Sfântul Sava Brancovici”. La aceasta au participat 24 de tineri care au deprins tainele zugrăvirii de icoane în acest loc sfânt ce datează din timpul Sfântului Ierarh Sava Brancovici.
Tabăra a fost posibilă datorită bunăvoinței și purtării de grijă a arhimandritului Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, și a obștii acestui sfânt locaș, care au asigurat participanților toate cele necesare, atât cele materiale, cât și cele spirituale. Copiii au primit cazare, masă, materiale pentru pictură, dar și daruri de suflet și cuvinte de folos duhovnicesc.
„Tabăra aceasta este locul ideal pentru a petrece o săptămână minunată alături de Dumnezeu și de oamenii frumoși care ne-au învățat lucruri noi și folositoare pentru sufletul nostru. Activitățile relaxante, prieteniile legate, miile de zâmbete împărtășite în această tabără vor rămâne în amintirea mea mult timp de acum înainte”, a mărturisit Simina, elevă în clasa a IX-a.
Tinerii au participat la ateliere de creație, jocuri ale copilăriei, drumeții, convorbiri de seară, au ecologizat zona și au făcut foc de tabără, dar au și învățat să cânte pricesne și alte cântări bisericești.
„Această tabără reușește să evidențieze toate calitățile de care un copil are nevoie în călătoria sa prin viață. Prin intermediul acestei experiențe, noi învățăm să comunicăm, să ne adaptăm unor lucruri noi și să ne descurcăm în alte împrejurări decât cele obișnuite”, a spus și Andreea, elevă în clasa a IX-a.
Icoanele pictate la această sfântă mănăstire de-a lungul secolelor au împodobit bisericile și casele creștinilor din Maramureș și din Ardeal, unele dintre ele devenind chiar făcătoare de minuni, așa cum este cazul icoanei Maicii Domnului „Crăiasa Ardealului”, aflată în zilele noastre în Catedrala „Sfântul Ștefan” din Viena.
Icoanele pictate de micii iconari în această tabără de vară vor împodobi casele lor și le vor aminti atât de sfântul zugrăvit în icoană, cât și de prietenii pe care și i-au făcut în tabără, de oamenii pe care i-au întâlnit în această tabără, de activitățile desfășurate aici, de slujbele la care au participat, de învățăturile pe care preoții și profesorii de aici le-au sădit în sufletul lor și mai ales de această minunată și sfântă mănăstire de la poalele Munților Rodnei.
În una din zile, tinerii au fost vizitați de către arhid. Alexandru Găborean, inspector pentru catehizarea tineretului din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a transmis gândurile și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, chiriarhul locului, ca semn de apreciere și de încurajare pentru a continua această frumoasă activitate catehetică cu tinerii, cei care vor fi viitorul Bisericii noastre.