Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabăra de sculptură de la Teliu, la a III-a ediţie
Unică în Arhiepiscopia Sibiului, prin tematică, activităţi şi organizare, tabăra „Tradiţii vechi în spirit nou“ de la Teliu, judeţul Braşov, a ajuns în acest an la a III-a ediţie. Ca şi la ediţiile precedente, 50 de tineri din mai multe judeţe vor desluşi tainele sculpturii tradiţionale religioase şi vor avea parte de experienţe unice, de care îşi vor aduce aminte tot restul vieţii.
Tabăra de sculptură de la Teliu are loc în perioada 9-13 iulie, prin implicarea directă a Parohiei Teliu-Vale şi a parohului Costin Butnar. Participanţii sosesc într-un loc ocrotit de munţi şi păduri, cu peisaje de vis, aer curat şi liniştea unei aşezări binecuvântate de Dumnezeu.
Cei 50 de tineri participanţi provin din regiunea Centru a ţării, adică din judeţele Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita, în special din mediul rural. Dorinţa parohiei organizatoare a fost încă de la început ca tinerii să cunoască mai bine obiceiurile populare româneşti şi învăţătura de credinţă ortodoxă, într-o zonă multiculturală şi multietnică. Partenerii Parohiei Teliu-Vale în acest proiect sunt Asociaţia Social-Culturală „Suflet Transilvan“ şi Primăria comunei Teliu, iar finanţarea provine de la Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Braşov, încât participanţii beneficiază în mod gratuit de activităţile taberei.
Manifestările au început cu o slujbă de mulţumire oficiată de preotul Costin Butnar împreună cu alţi slujitori ai Sfintelor Altare prezenţi la eveniment, între care protopopul de Săcele Sorin Şerban şi protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian. De asemenea, la deschiderea taberei a fost prezent şi primarul comunei Teliu, Vasile Şerban. Încă de la început, organizatorii şi-au exprimat bucuria de a oferi tinerilor din mediul rural posibilitatea să descopere un meşteşug atât de îndrăgit odinioară.
„Avem multe manifestări pe care le organizăm în parohie, dar cel mai drag îmi este această tabără de sculptură, pentru că la fiecare ediţie se vede pe chipul tinerilor o împlinire. Această împlinire vine din faptul că tinerii au realizat aici cruci de lemn sau candele şi au învăţat cum să folosească instrumentele speciale din acest meşteşug. Trebuie să oferim copiilor amintiri plăcute, pe care să le povestească mai târziu urmaşilor. Din acest motiv am creat această tabără, dedicată în mod special copiilor din mediul rural“, ne-a spus pr. Costin Butnar.
Simboluri tradiţionale româneşti
Atelierele de sculptură sunt conduse de un meşter popular, Alexandru Gecse, care îi va învăţa pe copii cum să mânuiască dălţile speciale pentru a realiza obiecte religioase, în special cruci din lemn. Înainte de a trece la lucrul propriu-zis, copiilor li se explică în detaliu toate etapele procesului de confecţionare. Mai întâi, modelele sunt desenate pe hârtie, după care sunt redesenate pe bucata de lemn, iar mai apoi se modelează materialul. Lemnul este apoi finisat, dat cu ulei de in şi alte materiale care să-i prelungească viaţa. Pe cruci sunt realizate simboluri tradiţionale româneşti, păstrate în tradiţia populară de secole. Aceste simboluri sunt explicate în parte de coordonatorii taberei, pentru ca tinerii care învaţă să le aşeze pe lemn să se familiarizeze cu bogăţia spirituală a neamului românesc şi să încerce să ducă mai departe aceste tradiţii sfinte.
„Modelele ne-au fost oferite de la specialişti de la muzeele civilizaţiei populare româneşti şi avem nădejdea că tinerii se vor ataşa de ceea ce este specific neamului nostru şi Bisericii străbune. Aşa cum înaintaşii noştri au preluat meşteşugul şi modelele de la strămoşi, la fel şi noi suntem datori să promovăm acest valori inestimabile din patrimoniul naţional“, ne-a mai spus pr. Costin Butnar.
Diplome de participare
Pe lângă atelierele de sculptură, copiii participă şi la alte activităţi, între care sunt excursii, jocuri, spectacole de muzică şi dans. La final, micii sculptori îşi vor expune obiectele realizate în aceste zile şi vor primi diplome şi daruri. În sprijinul parohiei braşovene a venit Primăria comunei Teliu, un partener de nădejde în majoritatea proiectelor culturale şi artistice promovate de comunitatea păstorită de părintele Costin Butnar. Implicarea autorităţilor locale în organizarea acestei tabere, dar şi a altor festivaluri religioase, precum şi a proiectelor dedicate tinerilor din Teliu a devenit o normalitate şi demonstrează faptul că reuşita unui astfel de eveniment ţine în primul rând de munca în echipă şi de colaborarea instituţională.
„Este normal ca Biserica şi autorităţile locale să colaboreze în astfel de proiecte. Încercăm de câţiva ani să promovăm activităţile prin care tezaurul spiritual şi cultural al neamului nostru să fie păstrat şi dus mai departe. Deşi trăim vremuri grele din punct de vedere material, dorim să continuăm proiectele noastre, în special cele adresate tinerilor, prin care sunt duse mai departe obiceiurile şi tradiţiile româneşti“, ne-a spus primarul Vasile Şerban.