Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Tabără de vară dedicată părintelui Constantin Galeriu
Tabăra naţională studenţească „Pr. Teofil Părăian“, organizată începând din 19 iulie, la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba, se apropie de final. Ediţia din acest an este una specială, ea referindu-se la personalitatea părintelui Constantin Galeriu, comemorat la 10 ani de la trecerea sa la Domnul. Tema propusă în cadrul taberei a fost „Părintele Galeriu, astăzi“.
În cadrul conferinţelor care s-au încheiat au fost abordate teme care l-au preocupat pe părintele profesor Galeriu în mod special, dar şi teme de interes larg pentru studenţi. Printre invitaţii care au conferenţiat se numără: Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, pr. conf. dr. Constantin Necula, pictorul acad. Sorin Dumitrescu, scriitorul şi etnologul Costion Nicolescu, editorul şi scriitorul Răzvan Codrescu, dr. Pavel Chirilă, monahia Siluana Vlad, monahul Moise şi mulţi alţii. „Misiunea pe care Mănăstirea Oaşa şi-a asumat-o a fost aceea de a menţine legătura cu tinerii. Cei care au trecut odată prin tabără rămân ataşaţi şi vin la mănăstire de mai multe ori pe an. Ei intră aici într-un program de rugăciune şi de ascultare benevolă, împlinită cu multă dragoste. După masa de amiază se organizau conferinţele la care au fost invitaţi tot felul de oameni care l-au cunoscut pe părintele Constantin Galeriu şi care aduceau mărturii despre el. Chiar la începutul taberei, Înaltpreasfinţitul Irineu a sfinţit subsolul de la biserica nouă, care este mai încăpător decât biserica din lemn, motiv pentru care slujbele se desfăşoară acolo când este multă lume. A fost o atmosferă caldă, primitoare şi astfel s-a creat o legătură sufletească foarte delica-tă, o legătură de dragoste duhovnicească reală. A fost frumos, mai ales că în zilele de sărbătoare toţi studenţii se îmbrăcau în costume populare. Conferinţele nu au rămas seci, ele şi-au găsit ecoul în viaţa tinerilor, care au ascultat cu mult interes subiectele dezbă-tute. O altă latură a taberei a fost aceea combativă, adică i-a pregătit pe tineri pentru provocările lumii contemporane: homosexualitate, pornografie, avort etc.“, ne-a spus unul dintre participanţi, etnologul, teologul şi scriitorul Costion Nicolescu.
Ediţia din această vară, care se va încheia duminică, 28 iulie, este organizată de Biserica „Sfântul Silvestru“ din Bucureşti, Mănăstirea Oaşa, Asociaţia „Părintele Galeriu“, Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români - filialele Timişoara, Oradea, Alba Iulia şi Craiova, Liga Studenţilor - Timişoara, Cluj şi Oradea, Asociaţia „Pro Tinereţe“ din Alba şi Organizaţia Tinerilor din Sibiu.