În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Tabără etnografică la mănăstirea vâlceană Bistrița
În perioada 26-30 august, Protoieria Sector 2 Capitală, în colaborare cu Parohia Parcul Călărași, a organizat o tabără etnografică în județul Vâlcea. De-a lungul celor cinci zile, 24 de tineri din București au vizitat mănăstirile de patrimoniu și au cunoscut tradițiile vâlcene, olăritul, dansul, cântecul și portul acestor meleaguri, într-o tematică legată de Anul omagial al satului românesc.
Tabăra a început luni, 26 august, când în biserica Parohiei Parcul Călărași a fost săvârșită o rugăciune de călătorie. Cei 24 de tineri au fost însoțiți de părintele inspector eparhial Iulian Ignat, slujitor la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de părintele Emilian Vâlcu, secretarul Protoieriei Sector 2 Capitală, și de Dragoș Ioniță, profesor de religie. În prima zi, participanții la tabără au fost cazați la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, după care au vizitat mănăstirile Dintr-un Lemn și Surpatele, unde au admirat ansamblurile monastice și domnești și au primit cu interes explicațiile ghizilor. Întorși la Mănăstirea Bistrița, în partea a doua a zilei au urcat la Peștera Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul și la Peștera Liliecilor.
Marți, 27 august, itinerarul a continuat cu Peștera Muierii din localitatea Baia de Fier, Mănăstirea Polovragi și culele de la Măldărești. Masa de prânz a avut loc la Mănăstirea Bistrița, iar la cină au participat la un foc de tabără organizat cu sprijinul Primăriei Costești și un picnic în pădure. În poiana Stog, tinerii bucureșteni s-au reunit cu copiii participanți la tabăra „Tradiție și noutate” a Mitropoliei Olteniei. După cină, au rămas în aer liber pentru cântece de tabără și melodii folk.
Cea de-a treia zi a taberei a fost dedicată monumentelor de patrimoniu din zona Horezu, cu vizitarea mănăstirii și a muzeului monahal. Cu acest prilej, părintele Iulian Ignat a susținut o oră catehetică despre pictura bisericească. În continuare, au fost întâmpinați la Galeria de artă populară contemporană a Casei de Cultură Horezu de Loriana Todea și au primit explicații despre tipurile de vase de lut din țara noastră. În partea a doua a zilei, în satul Olari, au participat la o demonstrație a meșterului Mihai Bâscu. Fiecare participant a putut confecționa, la roata olarului, o farfurie, un castron sau un ghiveci. Ziua s-a încheiat cu cina la Mănăstirea Bistrița.
Joi, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, participanții la tabăra etnografică s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Mănăstirii Bistrița. După prânz, au mers în satul Vaideeni, unde împreună cu Cristina Ieremia, director al ansamblului folcloric local, au vizitat mai multe gospodării ale oamenilor care păstrează portul, tradițiile și obiceiurile învățate de la părinți și bunici. Mai mulți tineri au încercat lucrul la războiul de țesut, realizând mici bucăți din pânză. După vizitarea bisericii din sat, au intrat într-o casă veche de peste un secol. La Centrul cultural din Vaideeni, membrii ansamblului folcloric au organizat un spectacol artistic. Seara s-a încheiat cu vizita la Peștera Polovragi.
Vineri, 30 august, Vasile Cornel Ichim, viceprimarul comunei Vaideeni, a organizat o vizită la Stâna Ursu de pe Vârful lui Roman din Munții Căpățânii. „În cinci zile, 24 de tineri din București au cunoscut tradițiile vâlcene, olăritul, dansul, cântecul și portul acestor meleaguri. Am vizitat vetrele monahale din acest ținut și am purtat discuții cu viețuitorii acestora, cunoscând astfel istoria și povețele duhovnicești care însoțesc în timp valorile inestimabile ale culturii vâlcene. Nu a lipsit nici aventura din această tabără. Copiii au urcat pe munte la stână, au gustat balmoșul ciobanilor și au coborât în peșteri. Au simțit cu adevărat spiritul românului autentic de altădată când, cu mâinile lor, au lucrat pe roata olarului vase de lut și au țesut la război. Cel mai mult s-au simțit ca frații seara, când se întâlneau fie la un foc de tabără, fie la Căminul cultural din zonă pentru a dansa și a cânta. Cu toții am trăit bucuria întâlnirii între vechi și nou, între generații și între prieteni. A fost o tabără plină de amintiri frumoase, de aventuri în locuri sălbatice, de lucruri învățate și de prietenii adevărate”, ne-a declarat părintele Iulian Ignat la finalul taberei etnografice din județul Vâlcea.