Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabăra națională „Tradiție și noutate” în Arhiepiscopia Timișoarei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatul, la Timișoara a debutat marți, 25 iulie, a cincea ediție a Taberei naționale de tineret „Tradiție și noutate”. La sesiunile de formare, conferințele duhovnicești, atelierele tematice și activitățile interactive și recreative participă, timp de o săptămână, tineri din Patriarhia Română cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Tabăra își propune promovarea valorilor credinței creștine în rândul celor tineri într‑un context deplin actualizat în raport cu provocările societății contemporane și cu interesele și preocupările imediate ale acestora.
Evenimentul a debutat marți cu săvârșirea slujbei Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, fiind prezent, în calitate de organizator, părintele Nichifor Tănase, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu acest prilej, reprezentantul Mitropoliei Banatului a mulțumit chiriarhului pentru organizarea acestui eveniment, invitându‑i pe cei prezenți la înnoire spirituală și intelectuală prin participarea la activitățile derulate în cadrul taberei.
În continuare, tinerii au luat parte la două prelegeri cu un profund conținut istoric. Prima a fost susținută de istoricul Ioan Hațegan, cercetător la Academia Română - filiala Timișoara, care a pus în lumină aspecte legate de „Banatul medieval - de la Dunăre la Criș”. A doua conferință a fost susținută de părintele lect. dr. Alin Scridon de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișioara, care a evidențiat o serie de aspecte privitoare la istoria vieții religioase a românilor din Banatul istoric.
În partea a doua a zilei, programul taberei a cuprins vizionarea filmului „Omul lui Dumnezeu”, producție ce prezintă viața Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Activitatea a generat o serie de discuții legate de percepția suferinței ca tainică trăire dialogal‑duhovnicească a ființei umane cu Dumnezeu. Dezbaterile au fost moderate de ieromonahul lect. dr. Rafael Povîrnaru, cadru didactic asociat al aceleiași instituții de învățământ din Timișoara. Tabăra va continua cu o serie de prelegeri, conferințe și ateliere tematice până duminică, 30 iulie, se arată pe site‑ul mitropolia‑banatului.ro.