De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabăra „Pe munte, spre Cruce!” la Caraiman
Tineri proveniți de la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor participă în perioada 21 august – 3 septembrie 2017 la cea de-a patra ediție a taberei „Pe munte, spre Cruce!”. Proiectul se desfășoară la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova.
După ce Mănăstirea Caraiman a fost gazda taberei „Tradiție și Noutate” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei în perioada 14-20 august 2017, acum, la această mănăstire își petrec o parte din vacanța lor de vară tineri implicați în proiectul misionar intitulat „Pe munte, spre Cruce!”, al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Tabăra se desfășoară în perioada 21 august – 3 septembrie 2017 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman și are temă centrală cinstirea memoriei apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. „La ediția de anul acesta participă 42 de tineri din Arhiepiscopia Bucureștilor care sunt implicați în activități ale parohiilor din care provin și care doresc să intre în contact cu membrii altor departamente de tineret din eparhia noastră pentru a face schimb de experiență. Printre activitățile organizate în tabără, participanții vor avea ocazia să ia parte la seminarii cu teme ca: viaţa vrednicului de pomenire Justinian Patriarhul; istorisiri privind mărturisitorii Ortodoxiei în perioada comunismului; istoricul Mănăstirii Caraiman; scurtă istorie şi prezentare geografică a zonei munţilor Bucegi şi a oraşului Buşteni”, ne-a spus Mihai-Iulian Grobnicu, inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Pe lângă activitățile de la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce”, tinerii participă la numeroase activități în natură, bucurându-se de cadrul oferit de zona parcului natural Bușteni, la drumeții pe munte și la acțiuni de ecologizare și protejare a naturii. „Cu sprijinul Jandarmeriei Prahova și al Societății de salubritate Comprest, tinerii au pornit marți-dimineață, 22 august, în drumeție spre Cascada Urlătoarea. De-a lungul traseului, echipați cu mănuși și saci menajeri, tinerii au colectat gunoaiele de pe munte, fiind conștienți de faptul că natura este darul lui Dumnezeu de care suntem împreună responsabili. De asemenea, în seara aceleiași zile, grupul de tineri a participat la un traseu de descoperire a orașului Bușteni, prilej cu care au săvârșit rugăciunea de seară în Biserica Domnească din Bușteni”, ne-a transmis inspectorul eparhial Mihai-Iulian Grobnicu. La finalul proiectului, se vor acorda diplomele pentru participanți, parteneri şi sponsori, precum şi daruri din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor. Scopul evenimentului este formarea tinerilor prin participarea la acțiunile fizice, educative, duhovnicești, culturale și artistice, pentru a deveni la rândul lor formatori în comunitățile din care fac parte. Totodată, această acţiune, pe lângă scopul de a evidenţia locuri frumoase din ţară, are și ţelul dezvoltării respectului faţă de mediul ambiant, faţă de natură, al noii generaţii. Omul poate ajunge să-L cunoască pe Dumnezeu şi să se apropie de El şi prin contemplarea creaţiei Lui, pe care are obligaţia morală de a o păstra aşa cum i-a fost oferită.