Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabără pentru copii la Cozia
Timp de cinci zile, între 20 şi 25 august, 26 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani participă la tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă "Icoana, fereastră către Dumnezeu" la Centrul de Agrement Cozia din localitatea Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Copiii îmbină activităţile recreative, jocul şi drumeţiile cu ateliere de creaţie a icoanelor pe sticlă, teatru şi ore de catehizare.
Localitatea Călimăneşti, aşezată la poalele masivului Cozia şi al Căpăţânii din Carpaţii Meridionali, este cunoscută ca o destinaţie turistică importantă din România, care prin potenţialul natural, peisaje, izvoare termale, relief bogat, floră şi faună, ape curgătoare, dar şi prin bogăţia monumentelor istorice, a mănăstirilor, atrage numeroşi turişti. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, 26 de copii beneficiază de o tabără la Centrul de Agrement Cozia din această zonă. Tabăra este numită "Icoana, fereastră către Dumnezeu" şi este rodul unui parteneriat dintre parohiile Frânceşti I, Băbeni şi Troianu din cadrul Protoieriei Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, cu sprijinul financiar al Organizaţiei World Vision Internaţional şi al Centrului de Creaţie şi Promovare a Culturii Tradiţionale Vâlcea. Copiii din această tabără au participat şi la proiectul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", desfăşurat la nivelul Patriarhiei Române. Ei au participat din timp la ateliere de creaţie şi pictură religioasă şi la numeroase activităţi catehetice. Astfel, tabăra poate fi considerată o recompensă pentru fidelitatea şi implicarea pe care au arătat-o în cadrul diferitelor activităţi. Pe lângă drumeţiile, jocurile şi activităţile recreative specifice oricărei tabere pentru copiii, la Centrul de Agrement Cozia sunt organizate ateliere de cateheză creştină, atelier de pictură pe sticlă, atelier de teatru religios şi de comunicare. Copiii participă şi la un program specific de rugăciune, dimineaţa şi seara, desfăşoară activităţi sportive (fotbal, badminton, tenis de masă, volei), vizitează mănăstirile din apropierea taberei şi participă la Sfânta Liturghie. Sunt organizate şi concursuri cu premii, iar la final, tradiţionalul foc de tabără. Întrucât tema principală a taberei este icoana ortodoxă, proiectul vizează valorificarea originalului, autenticului, interpretarea artei tradiţionale prin realizarea unei icoane prin pictură pe sticlă. Organizatorii au dorit realizarea unei întâlniri active, în cadrul căreia să fie puse în discuţie problemele copiilor legate de implicarea lor în Biserică, de participarea la activităţi de voluntariat în comunitate, probleme legate de virtutea dragostei, de ceea ce îi face pe ei să se simtă importanţi, valoroşi în comunitatea în care trăiesc. Centrul de Agrement Cozia a fost reabilitat în totalitate în 2009, când s-au modernizat cele trei vile din cadrul complexului, s-a schimbat întreg mobilierul, s-a reabilitat cantina şi a fost amenajată şi curtea.