De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabăra „Tradiție și noutate” din Eparhia Buzăului și Vrancei la final
În perioada 22-27 iulie 2024, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a găzduit tabăra „Tradiție și noutate” din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, organizată prin Sectorul învățământ și activități cu tineretul al eparhiei. Cu această ocazie, 18 tineri din toate zonele țării au fost invitați să participe la activități de cunoaștere, recuperare și punere în valoare a unor moduri de viață și de exprimare în cadrul credinței ortodoxe și al specificului poporului român, care să se potrivească și contextului dinamic al vârstei lor.
După ce luni, în prima zi, beneficiarii au fost primiți în Buzău, s-au cazat la o unitate turistică din comuna Măgura și au făcut cunoștință inclusiv cu ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, marți, activitățile au debutat cu prezentarea elementelor de istorie, tradiție și cultură specifice Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, realizată de pr. consilier eparhial Dan Necula, de la Centrul eparhial. După aceea, pr. prof. dr. Marius Ciobotă, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, a susținut conferința „De la vorbă la cuvânt. Despre vorbirea noastră cea de toate zilele - frumuseți și patologii ale cuvântului”. Ziua a fost încununată de vizita efectuată, alături de Neluța-Mirela Furtună, președinta SNFOR-ABV, și de pr. Bogdan Furtună, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu, la Muzeul Chihlimbarului de la Colți, la bisericuța rupestră de la Aluniș și apoi la „Aluniș Art Center”, unde tinerii au fost antrenați într-un atelier de olărit.
Miercuri, în cea de-a treia zi, au avut loc mai multe activități care au fost organizate de inspectorul școlar Robert-Mugurel Roșioru și de Mirela Crăciunescu, cadre didactice de religie buzoiene. Pe lângă acestea, oaspeții au luat parte la o dezbatere realizată de 6 elevi de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” și de la alte licee buzoiene, alături de trainerul în arta debate-ului, prof. Monica Ionescu, axată pe tema „Digitalizare și tehnologie - pericol sau binecuvântare?”. De asemenea, a mai avut loc și o activitate menită chiar să destindă, intitulată „Pictură pe sticlă - experiență artistică”, la care tinerii au fost îndrumați atât de inspectorul școlar Viorica Țârdeanu, cât și de maeștri iconari pe sticlă, cărora li s-au alăturat, cu un fundal sonor al unui duet de flaut și pian, profesori și instrumentiști de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău.
Ziua de joi a fost dedicată în întregime unei excursii la cele mai importante obiective religioase și culturale din județul Buzău, prezentându-se elementele de cultură și spiritualitate locală. Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a întâmpinat pe tineri în Catedrala Voievodală, adresându-le un cuvânt de învățătură și încurajări pentru a duce mai departe credința și tradițiile poporului nostru.
„Voi ați fost rânduiți să participați la tabăra intitulată «Tradiție și noutate» ca să înțelegeți cât de important este să rămâneți ancorați în tradițiile sănătoase românești, de sorginte creștin-ortodoxă, și, de asemenea, să fiți receptivi și la noutățile pe care le presupune viața noastră în contemporaneitate. Nu putem face abstracție de cele ce se întâmplă în jurul nostru, dar trebuie să aveți înțelepciunea de a lua numai ce este de folos din toate câte vi se oferă. Tinerii sunt bogăția unui neam și, totodată, speranța dăinuirii lui peste veacuri”, a precizat chiriarhul.
Deplasarea a continuat către salba de așezăminte monahale din zona de deal a Buzăului: Mănăstirea Rătești, Schitul Berca, Mănăstirea Bradu și Mănăstirea Ciolanu.
Vineri, în cea de-a cincea zi, a venit rândul județului Vrancea, cu un tur cultural și duhovnicesc desfășurat la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, Mănăstirea Trotușanu, Mănăstirea Brazi, Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani și Mănăstirea Podul Bulgarului din apropierea municipiului Râmnicu Sărat, în drumul de întoarcere spre Buzău.
Tabăra s-a încheiat sâmbătă, 27 iulie, cu o evaluare a întregii experiențe avute de invitați în cadrul evenimentului organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.