Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Tabăra „Tradiție și noutate” în Eparhia Timișoarei
Sectorul învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei a organizat la Mănăstirea Timișeni-Șag, județul Timiș, în perioada 8-16 iulie 2019, tabăra pentru tineret „Tradiție și noutate”, oferind tinerilor posibilitatea de a-şi dezvolta atât capacitatea de participare activă și asumată într-un proces creator, cu o finalitate bine determinată, cât și exprimarea opiniei şi asumarea deciziilor în situații concrete.
Beneficiarii acestei tabere sunt 19 tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, proveniți din eparhii din țară. În cele șase zile, aceștia au participat la conferințe tematice, precum și la diverse activități creative și interactive de cunoaștere (playtech, design, educație prin imaginație-experimente științifice, jocuri).
Programul taberei a cuprins un atelier de pictură pe sticlă, dar și un tur al orașului Timișoara, capitala Banatului, cu vizite la principalele instituții de cultură și la repere istorice ale orașului. În acest sens a fost vizitată Colecţia de artă bisericească veche a Arhiepiscopiei Timişoarei, aşezată în subsolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara, care cuprinde aproape 1.000 de piese, printre care icoane pe lemn, sticlă şi pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă. Toate provin din bisericile satelor bănăţene, datând din secolele XIV-XIX. Pe lângă vizionarea documentelor istorice, ce exprimă nivelul cultural din Banat, tinerilor li s-a vorbit și despre multiculturalitatea orașului, îmbogăţită de-a lungul secolelor şi întreţinută până în prezent de către toţi cei care au ales să trăiască în armonie pe aceste meleaguri (germani, sârbi, maghiari, bulgari, slovaci, croaţi sau oameni veniţi din alte colţuri ale ţării), dar și despre interconfesionalitatea urbei, elemente ce au determinat să fie aleasă drept Capitală Europeană Culturală în 2021.
A fost vizitat și Muzeul Etnografic al Banatului, conceput ca un sat tradiţional bănățean, ce cuprinde gospodării țărănești românești și case tradiționale ale diverselor etnii conlocuitoare în Banat (șvabi, slovaci, maghiari, ucraineni, sârbi), toate prezentând funcția socială a spațiului rural: biserică, școală, primărie, cămin cultural, ateliere. Într-un cadru deosebit, tinerii au participat la un meșteșug cu specific tradițional românesc: atelierul de opincărit. După o demonstrație interactivă a meșterului popular, inserată cu prezentarea principalelor elemente din istoria opincilor, tinerii și-au confecționat propriile opincuțe-suvenir. În mod implicit, ei au devenit martorii formării unei șezători ad-hoc, un obicei strămoșesc cu rol important în viaţa socială a satului. La finalul atelierului, tinerii au realizat că această formă de întrunire comunitară, specifică satului românesc, nu numai că era locul unde se prelua și se transmitea generațiilor tinere tradiția populară, ci ea chiar contribuia la menţinerea unei mentalităţi colective în comunitatea satului.
În penultima zi a taberei, tinerii au participat la workshopul „Contribuția Bisericii în valorificarea moștenirii istorice, culturale și spirituale, caracteristice satului românesc”. Ziua s-a încheiat cu un moment așteptat: focul de tabără.
Este pentru al patrulea an consecutiv când Arhiepiscopia Timișoarei organizează o astfel de tabără pentru tineret, tocmai pentru a preveni comportamentele predelincvente și nedezirabile social din rândul tinerilor, dar și pentru a consolida viața de comuniune a tinerilor, solidaritatea creștină, prietenia, apartenența și respectul față de Biserica Ortodoxă. Tabăra de tineret „Tradiție și noutate” se află pe agenda culturală a Consiliului Județean Timiș pe anul 2019, fiind cofinanţată prin Centrul de Cultură şi Artă al Județului Timiş.