La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Tabăra „Tradiție și noutate” la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus
În perioada 10-17 iulie, a avut loc la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus tabăra „Tradiție și noutate” din Mitropolia Ardealului. Activitățile taberei au fost organizate de preoteasa Natalia Corlean și echipa de voluntari ai Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș.
Grupul de participanți la tabăra de la mănăstirea făgărășeană a fost format din 23 de tineri, care au beneficiat de activități recreative, educative și duhovnicești. La deschiderea taberei, tinerii au ascultat cuvântul de bun-venit al preotului Vasile Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, care a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Preotul Vasile Dariciuc a subliniat în cuvântul său că tinerii prezenți nu sunt doar simpli reprezentanți ai eparhiilor care i-au delegat, ci mici apostoli ai lui Hristos, care au misiunea să transmită și altora experiența zilelor petrecute la mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș și să pună în practică, în comunitățile lor, informațiile primite în cele şapte zile de formare în activitățile cu tinerii, informează Mitropolia Ardealului.
Formatorul principal al taberei, preoteasa Natalia Corlean, a prezentat programul și echipa de voluntari ai Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș și a menționat că tinerii se află în această tabără pentru a învăța unii din experiența altora, pentru o îmbogățire reciprocă, iar în felul acesta nu mai sunt fiecare o lumânare, ci împreună sunt o torță menită să lumineze calea celor ce vor să găsească sensuri, lumină și bucurie în viață.
Darius Constantinescu de la Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu” a prezentat participanților regulamentul taberei, după care s-au făcut câteva jocuri de socializare pentru ca tinerii, veniți din toată țara, chiar și din străinătate, să se cunoască. Seara s-a încheiat cu rugăciune și o scurtă meditație duhovnicească.
Ateliere, jocuri, drumeții
Tinerii au participat în zilele următoare la jocuri de lucru în echipă, ateliere de comunicare, de sculptură, tir cu arcul, un workshop cu tema „Contribuția Bisericii pentru îngrijirea și sprijinirea bolnavilor”, un seminar pe tema „Țara bunicilor” - despre istoria recentă și rezistența anticomunistă din Țara Făgărașului, vizitarea cetății Făgărașului, întâlnirea cu tinerii Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș la Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraș, ctitorie brâncovenească, o drumeție la chilia părintelui Arsenie Boca din Munții Făgărașului și o seară românească, cu prezentarea costumelor populare specifice zonei din care vin participanții.
În ultima seară a fost prezentat filmul taberei și au fost premiați cei 23 de tineri participanți și cei 10 voluntari organizatori.
Programul Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate” a fost implementat în urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 2016, iar activitățile se desfășoară la nivelul fiecărui centru metropolitan, cu tineri din toate eparhiile și din diasporă.