Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabere de creaţie pentru 4.600 de copii defavorizaţi
Peste 4.600 de copii vor participa, în timpul vacanţei de vară, la taberele de creaţie "Licăr de lumină" din cadrul proiectului "Alege şcoala!". Activităţile taberelor au început de duminică, 19 iunie.
În prima săptămână de tabără, 19 iunie - 24 iunie, 380 de copii din toate colţurile ţării vor participa la atelierele de creaţie desfăşurate în cele patru locaţii ale taberelor: Centrul cultural-pastoral "Sfântul Daniil Sihastrul" - Durău, Centrul social-cultural "Sfântul Ilie" - Miclăuşeni, Complexul turistic "Sfântul Nicodim" - Tismana şi Centrul social-pastoral "Sfânta Cruce", Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" Caraiman - Buşteni. În total, în cele 12 săptămâni de vacanţă, 4.600 de copii cu vârste între 7 şi 15 ani vor beneficia de taberele "Licăr de lumină". "Anul acesta, fiind mai mulţi copii decât în anul trecut, fiecare tabără va organiza mai multe ateliere de creaţie, coordonate de asistenţii de tabără angajaţi. Vor fi 40 de ateliere de creaţie împărţite în trei categorii: un atelier de creaţie în cadrul căruia vor fi confecţionate obiecte religioase din diferite materiale, un atelier religios care va cuprinde activităţi legate de studiul Bibliei, de orientare turistică, lecţii demonstrative, şi un atelier de pictură, desen şi grafică. Pe lângă aceste ateliere, taberele vor avea în fiecare seară câte un film tematic, ce va fi însoţit de discuţii interactive cu copiii", ne-a declarat părintele Constantin Naclad, inspector pentru catehizare şi coordonator proiecte în cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române. Prin participarea la activităţi de creaţie, dar şi de dezvoltare a unor abilităţi practice din tabere, copiii îşi dezvoltă creativitatea, sensibilitatea estetică, dar şi motivaţia de a continua şcoala. Prin toate aceste activităţi se urmăreşte încurajarea, fiecărui copil de a participa active la descoperirea adevărurilor despre lucruri şi fenomene care corespund orizontului de cunoaştere specific vârstei. Prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii Desfăşurat în cadrul unui parteneriat între Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România, proiectul are ca scopuri principale prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, dar şi prevenirea delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip "şcoala de duminică" şi tabere de creaţie. Proiectul "Alege şcoala!" este dezvoltat împreună cu proiectul de catehizare "Hristos împărtăşit copiilor" şi îşi propune să sprijine preoţii şi copiii din parohii să înţeleagă mai bine metoda de catehizare a proiectului "Hristos împărtăşit copiilor" şi să susţină desfăşurarea efectivă a activităţilor cu grupa de copii din parohie. Activităţile principale din proiectul "Alege şcoala!" cuprind: sesiuni de formare de formatori (pregătirea a peste 3.000 de preoţi şi profesori de religie care să lucreze apoi cu copiii, în calitate de formatori), sesiuni de cateheză pentru cel puţin 28.000 de copii, concursuri naţionale anuale pe teme religioase şi tabere de creaţie adresate copiilor.