O nouă tabără pentru tineri, organizată de centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, şi-a deschis porţile la Cetea, judeţul Alba. De asemenea, între 17-23 august, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (CJCTEA) a organizat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Sighişioara o tabără de pictură de icoane.
O nouă tabără pentru tineri, organizată de Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, şi-a deschis porţile pe 19 august la Cetea, judeţul Alba. În această tabără participă 18 tineri, însoţiţi de doi socio-animatori şi părintele Ionuţ Velcherean. În această vară, Arhiepiscopia Alba Iuliei organizează, începând cu 1 iulie, 17 tabere la care participă aproximativ 500 de tineri cu vârste cuprinse între 12-18 ani. Taberele au loc la Centrele de agrement de la Poiana Vadului şi Sovata, mănăstirile Rimetea şi Lupşa, precum şi la Centrele de Tineret de la Cetea şi Sărmaşu, ideale pentru a crea o atmosferă plăcută şi relaxantă.
Programul taberelor oferă tinerilor din parohii o modalitate plăcută şi eficientă de petrecere a vacanţei de vară, incluzând rugăciunea de dimineaţă şi de seară, ateliere de discuţii pe diferite teme de interes pentru tineri, o serie de 10 concursuri şi întreceri cu numele „Olimpiada Sfinţeniei“, jocuri de tabără, de auto-cunoaştere, de comunicare, de team-building, seri speciale (teatru improvizat, film, muzică, poezie, lectură din Sfânta Scriptură, obiceiuri şi tradiţii locale), drumeţii şi foc de tabără.
În taberele organizate de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, tinerii se află într-un mediu de siguranţă, fiind însoţiţi de preoţi şi de socio-animatori de tineret. Ei au posibilitatea de a descoperi natura, jocul, muntele, rugăciunea, respectul, comunicarea liberă şi pe ei înşişi, într-o atmosferă curată şi sinceră. Petrecând prea mult timp în faţa televizorului sau a calculatorului, tinerii se pierd în mediul virtual şi fug de realitate, uitând să se comporte potrivit vârstei şi înstrăinându-se de familie şi de Dumnezeu.
Activităţile extraşcolare sunt menite să ofere tinerilor posibilităţi de dezvoltare personală în cadrul unor contexte, provocări şi evenimente noi, care le mijlocesc tinerilor posibilitatea de a se mişca şi exprima liber, de a face lucruri care le plac, specifice vârstei, de a-şi dezvolta diferite abilităţi, de a comunica cu alţi tineri, de a descoperi şi valorifica atât latura artistică şi motricitatea, cât şi exprimarea emoţiilor sau raportul dintre corp şi suflet.
A VII-a ediţie a taberei de icoane „Icoana contemporană din Ardeal“
În perioada 17-23 august, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (CJCTEA) a organizat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din SIGHIŞOARA, cea de-a VII-a ediţie a taberei de icoane „Icoana contemporană din Ardeal“. În acest an au participat la tabără artişti plastici iconari din judeţul Mureş şi din judeţele limitrofe, precum şi elevi ai Şcolilor Populare de Arte şi persoane cu preocupări artistice care doresc să se iniţieze în tehnica iconografică.
Tema acestei ediţii a fost „Iisus Hristos, imagine şi rugăciune a universalităţii creştine“. Scopul taberei este cel al perfecţionării şi afirmării artiştilor creatori iconari, de asemenea, iniţierea persoanelor cu sensibilitate şi preocupări artistice, în tehnica iconografică, într-un cadru monahal. Creându-se un cadru de instruire colectivă, tabăra va permite descoperirea de noi talente, îmbogăţindu-se astfel patrimonial uman cultural, precum şi realizarea unui schimb benefic de experienţă în domeniul tehnicii iconografice, interacţiunea iconarului cu viaţa monahală precum şi cu obiceiurile religioase privind cultul icoanelor şi trăirea duhovnicească prin actul de creaţie şi rugăciune, participarea la slujbele religioase oficiate în incinta mănăstirii. Prin aceasta se doreşte promovarea artei iconografice tradiţionale moştenite, creând astfel o continuitate a vechilor centre iconografice din Ardeal, atât de renumite în ţară şi peste hotare. Tabăra de creaţie se va finaliza cu o expoziţie itinerantă, conform directoarei Monica Mihaela Dohotariu şi a coordonatorului de proiect, Călin Bogătean.