De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabere gratuite pentru copiii Centrului de zi „Sfânta Sofia“
35 de copiii, cu vârste între 6 şi 14 ani, beneficiari ai Centrului de zi „Sfânta Muceniţă Sofia“ din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, au participat gratuit, în perioada 7 iulie - 10 august, la Tabăra de creaţie „Vara pe uliţă“, ediţia a XXI-a, organizată de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti.
Muzeul Naţional al Satului le-a oferit copiilor şansa să petreacă zile de neuitat, descoperind cu ajutorul unor cunoscuţi meşteri populari, în cadrul atelierelor de creaţie, tainele unor străvechi meşteşuguri (olărit, modelaj, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, pictură naivă, ouă încondeiate, cusut-ţesut, împletituri, podoabe populare, măşti populare, păpuşi), precum şi activităţi de divertisment şi socializare (concursuri cu premii, spectacole de teatru, poezie, muzică, joc etc.). Cele mai reusite creaţii ale copiilor pot fi admirate într-o expoziţie finală cu titlul „Vara pe uliţă“, ce urmează a fi vernisată în data de 16 august. „Această acţiune s-a realizat din dorinţa de a oferi o recompensă copiilor care au obţinut rezultate bune la învăţătură în anul şcolar anterior, reprezentând şi o extraordinară alternativă de a petrece vacanţa de vară. Astfel, copiii proveniţi din familii defavorizate social au avut posibilitatea experimentării tainelor meşteşugurilor tradiţionale româneşti. Acţiunea cultural-educativă face parte din planul filantropic al Centrului de zi pentru copii «Sfânta Muceniţă Sofia», fiind rezultatul unei deosebite colaborări cu Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti» din Bucureşti, având în vedere că este al doilea an când copiii centrului se bucură de minunatele activităţi din cadrul taberei de creaţie, în ambianţa gospodăriilor din Muzeul Satului, descoperind copilăria şi arta populară românească“, ne-a declarat Laura Irimia, coordonatoarea centrului de zi.
În perioada 9-14 august, copii cu probleme logopedice din cadrul centrului participă la prima tabără naţională pentru dezvoltarea personalităţii şi creativităţii copiilor dislexici din România, prin programul social „Mergi mai departe citind“. Tabăra este organizată de Asociaţia Română pentru Copii Dislexici din Târgul Mureş, cu sprijinul OMV. Organizată în premieră în România, tabăra include o serie de activităţi şi jocuri care au ca obiectiv dezvoltarea şi stimularea creativităţii, a capacităţii de autoafirmare şi autoexprimare a copiilor dislexici, precum şi dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la un grup.