De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabere pentru tineri la Nemţişor
Tinerii din Arhiepiscopia Iaşilor şi din Europa Occidentală şi Meridională au continuat seria activităţilor de la Nemţişor - Mănăstirea Neamţ, după ce, în perioada 25-28 iulie 2013, s-a desfăşurat Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi.
La Nemţişor - Mănăstirea Neamţ s-a desfăşurat, în perioada 29 iulie-1 august 2013, Tabăra „Bucuria credinţei“, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După cum ne-a relatat pr. Gheorghe Marian Filip, coordonatorul ATOR - filiala Tg. Neamţ, la această tabără au participat 40 de copii din familii de preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor. „Scopul taberei este unul duhovnicesc, formativ şi cultural. La final, s-a realizat un proiect misionar-pastoral pe care copiii din familii de preot îl vor implementa în parohiile de unde provin. Programul a mai cuprins săvârşirea Sfintei Liturghii, rugăciunile de dimineaţă şi de seară, activităţi sportive şi culturale. În fiecare seară, un invitat a vorbit copiilor despre misiunea preotului în parohie şi despre importanţa acesteia“, a spus pr. Gheorghe Marian Filip.
Tineri din Europa Occidentală şi Meridională, în tabără la Nemţişor
În perioada 22-31 iulie 2013, la Nemţişor a avut loc Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă pentru copiii români din Europa Occidentală şi Meridională. Întâlnirea a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi a reunit tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 23 ani. În mijlocul tinerilor s-a aflat pentru câteva zile maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Iaşi. În perioada 25-28 iulie, participanţii s-au alăturat programului Adunării Tinerilor Ortodocşi din Moldova. Tabăra internaţională de tradiţie şi spiritualitate vine în întâmpinarea necesităţii de a oferi copiilor români din diaspora posibilitatea de a intra în contact cu tradiţiile şi identitatea culturală, lingvistică şi religioasă a părinţilor lor, dar şi de a trăi timp de două săptămâni în ţara de origine. Amintim că Tabăra internaţională de tradiţie şi spiritualitate din acest an se derulează şi în alte două locaţii: la Mănăstirea Caraiman din Buşteni (în perioada 25 iulie-5 august 2013) şi la Mănăstirea Tismana (în perioada 10-19 august).