De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabere rurale pentru copii și tineri în Episcopia Hușilor
Programul eparhial de tabere rurale pentru copii și tineri „Copilărie și credință”, ediția a V-a, se derulează, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie, în perioada 1 iulie - 8 septembrie 2023. Episcopia Hușilor, în parteneriat cu Asociația „JoyCamps Romania”, este prezentă, prin cele 11 tabere organizate, în 27 de comunități rurale și una urbană, pentru aproximativ 2.300 de copii participanți.
Activitățile și atelierele taberelor sunt implementate de 95 de voluntari animatori socio-educativi, pe tot parcursul verii.
Tinerii participă la atelierele de creație handmade, brățări și cruciulițe, muzică și spiritualitate, dans și sport, prim ajutor, dar și tir cu arcul sau orientare în natură.
Cu prilejul acestor workshopuri și ateliere tematice, participanții pot descoperi credința ortodoxă prin activitățile, jocurile și momentele petrecute cu animatorii socio-educativi voluntari.
Totodată, copiii iau parte la rugăciunile de dimineață și de seară oficiate alături de preoții organizatori. Fiecare tabără se încheie cu Sfânta Liturghie, unde toți participanții se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului.
În aceste zile, echipa JoyCamps Romania este prezentă în comuna Zorleni, unde se desfășoară prima tabără din acest an, cu implicarea parohiilor Zorleni 1, Zorleni 2, Simila, a Școlii Gimnaziale „Ion Murgeanu”, a Liceului Tehnologic „Marcel Guguianu” și a Primăriei comunei Zorleni. La această tabără participă 155 de copii.
„Proiectul eparhial de tabere misionare «Copilărie și credință» aduce foarte multă bucurie în sufletul a sute de copii din satele județului Vaslui. În fiecare an suntem nerăbdători să ajungem la ei, să ne jucăm, să ne rugăm împreună și să transmitem în inima lor sentimente și valori morale și duhovnicești frumoase. Anul acesta am ajuns la a cincea ediție în Episcopia Hușilor, cu peste 50 de tabere desfășurate, și nu ne oprim aici, dorim să dezvoltăm acest program și să ajungem în cât mai multe comunități. De asemenea, preoții, după tabără, sunt îndemnați să continue activitățile educative nonformale pe tot parcursul anului cu copiii și tinerii din parohie.
Pastorația prin educația nonformală este deosebit de importantă și aduce foarte multe rezultate și roade frumoase.
Proiectul de tabere nu ar fi posibil fără implicarea mai multor instituții și oameni de bine. Mulțumim Părintelui Episcop Ignatie, inițiatorul acestui demers, pentru susținere și implicarea activă din fiecare an, Societății «Viacons Rutier» și domnului inginer Ioan Ciomaga, preoților parohi, care ne primesc, școlilor, directorilor și colectivelor de profesori, primăriilor, domnilor și doamnelor primari și tuturor binefăcătorilor noștri”, a declarat părintele consilier eparhial Marian Dumitru Rugină, coordonatorul Sectorului activități cu tineretul al Episcopiei Hușilor.