Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Taina Sfântului Maslu la „Meteora Bacăului”
Vineri, 22 noiembrie, la metocul chiriarhal „Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului, judeţul Bacău, a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți băcăuani. Cei 14 preoţi, împreună cu credincioşii pe care îi păstoresc şi pelerinii doritori de rugăciune și binecuvântare arhierească, au urcat pe „Meteora Bacăului” pentru a participa la Taina Sfântului Maslu şi pentru a se ruga pentru sănătate şi izbăvirea de păcate. În cadrul acestei slujbe, preotul Alexie-Andrei Huiban, recent hirotonit pe seama Parohiei „Sfântul Simeon Stâlpnicul” Coșnea din Protopopiatul Moinești, judeţul Bacău, a fost hirotesit duhovnic.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre înduhovnicirea creştinului, despre spiritualizarea afectelor şi a simţămintelor, amintind că, „atunci, în fiinţa noastră va prevala Hristos, care este nevăzut, dar mereu prezent în anumite forme, fiind cu totul accesibil nouă. Tot Mântuitorul Iisus Hristos este cel care ne dă şi reţeta sau programul de post: Unge-ţi capul tău şi faţa ta ţi-o spală!, de aceea, toate să le facem cu discernământ, să distingem esenţialul de nonesenţial”.
În afara rugăciunilor de alinare a suferințelor trupești și sufletești din Taina Sfântului Maslu,
Înaltpreasfinţia Sa a rostit pentru toţi cei prezenţi şi rugăciuni de dezlegare specifice postului.
La iniţiativa maicii stareţe a acestei mănăstiri, stavrofora Magdalena Budeanu, în perioada postului se desfăşoară o serie de seri duhovniceşti la care participă mai mulţi preoţi din parohiile învecinate.