În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Târg de design la Muzeul ASTRA
Cea de-a doua ediţie a Târgului de design românesc „Made in RO“, organizat de Fundaţia Dala în colaborare cu Designist.ro şi Muzeul ASTRA, are loc pe 7 şi 8 septembrie în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Obiectele prezentate sunt create de designeri români care valorifică motivele tradiţionale în creaţiile contemporane.
Târgul de design românesc „Made in RO“ este un concept al Designist.ro, prima platformă online din România, pe zona de design, arhitectură şi industrii creative. Expoziţia cu vânzare, ce a avut loc în luna mai, în Bucureşti, este itinerată acum la Sibiu în cadrul Programului „Animă ASTRA!“, aducând în atenţia publicului obiecte originale, de bună calitate, create de designeri români, ce explorează spaţiul motivelor tradiţionale reinterpretate contemporan în design.
Târgul se va desfăşura pe secţiuni precum: „Design de obiect“, „Graphic design“, „Design Textil“, „Decoraţiuni şi accesorii“. Vor expune următorii designeri: Ciprian Vrabie, Cai verzi pe pereţi, Alina Turdean, The Craft LAB by Irina Neacşu, Alexandra Constantinescu, ArhiDot Design, Mihai Stamati, Ideogram Studio, Una ca Luna, Mihaela Ivana, Sucita Goodies, Iutta, Mândra Chic, Minitremu, Ioana Corduneanu, Ciprian Manda, Ruxandra Sacaliş, conform unui comunicat al CNM Astra.
Programul „Animă ASTRA!“ este menit să pună în valoare patrimoniul muzeal din Dumbrava Sibiului, prin activităţi practice, cu rol educativ şi de divertisment, şi să aducă în atenţia publicului larg valori din lumea satului tradiţional. Programul aduce o abordare nouă faţă de valorificarea patrimoniului muzeal prin intermediul evenimentelor culturale impuse în ultimele decenii în muzeu, în principal prin intermediul programului „Tezaure umane vii“.
Expoziţie la Muzeul de Etnografie Săsească
Muzeul ASTRA invită publicul la Casa „Hermes“ din Piaţa Mică, la vernisajul expoziţiei „Curator şi fotograf despre Moştenirea săsească“, ce are loc vineri, 6 septembrie, de la ora 13:00. Expoziţia surprinde aspecte de cultură şi civilizaţie specifice acestei comunităţi etnice, cu o istorie de opt secole pe teritoriul Transilvaniei. Bogatul patrimoniu material şi imaterial al saşilor este adus în faţa publicului prin intermediul pieselor din colecţiile Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus“, a fotografiilor realizate de fotograful Laszlo Dudos, dar şi a citatelor din interviuri realizate cu etnici saşi, conform biroului de presă al CNM ASTRA.