Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Târnosirea bisericii Cuvioasei Parascheva din orașul vrâncean Panciu
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Panciu, județul Vrancea, a fost sfințită duminică, 20 septembrie 2020, în urma finalizării lucrărilor de construire, pictare și înfrumusețare, începute în anul 1990. Slujba de târnosire a locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
După târnosirea bisericii, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de șapte preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și Parastasul pentru ctitorii sfântului locaș, mutați la Domnul.
Reflectând asupra textului evanghelic al Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci (Marcu 8, 34-38; 9, 1), Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a rostit un cuvânt de învățătură despre cruce ca destin și suferință.
„Crucea este înțeleasă ca destin pământesc al omului, pe care acesta și-l croiește singur, în virtutea libertății sale. Fiind înzestrat de Dumnezeu cu anumite daruri, depinde de el dacă le lucrează sau nu, pentru a fi mai târziu un om împlinit și mulțumit de realizările sale. Bunăoară, dacă cineva își descoperă, la vârsta copilăriei, pasiunea pentru muzică, este firesc să-și pună în valoare acest dar, lucrând talantul dăruit de Dumnezeu de așa manieră încât să se bucure și el, și cei din jurul său de roadele muncii sale. Deducem de aici că destinul lui în viață este acela de a ajunge cândva muzician. Se înțelege că nu este vorba de ceva hotărât de Dumnezeu în veșnicie, ci de faptul că fiecare om își poate construi propriul destin în viață, în mod conștient și liber, cultivând și valorificând darurile sădite de Părintele Ceresc în ființa lui”, a spus ierarhul.
Pentru întreaga activitate desfășurată în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Panciu, preotul paroh Maricel Bunea a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, toți cei care au susținut lucrările realizate la locașul de rugăciune au primit distincții și diplome de vrednicie.