La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București va avea loc joi, 21 noiembrie 2024, conferința „Intrarea în biserică a Maicii Domnului, copila care ne izbăvește de frică, tristețe,
Târnosirea bisericii din localitatea Stoboru din județul Sălaj
Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat duminică, 20 septembrie, în mijlocul credincioșilor din localitatea Stoboru, filie a Parohiei Ruginoasa, din Protopopiatul Zalău, județul Sălaj. Ierarhul a săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Învierea Domnului”, în prezența unui număr mare de credincioși.
După sfințirea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Gheorghe Hosu, preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Călin-Andrei Mateiu, în semn de apreciere a eforturilor și a activității desfășurate. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest locaș de cult. După rostirea cuvântului de învățătură, preotul paroh a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.
Actuala biserică din Stoboru a fost construită în anul 1751, în formă de navă, în cimitirul vechi al satului. În anul 1928 aceasta a fost mutată în mijlocul localității, unde se află şi astăzi. Această biserică are temelia din piatră, pereţii din lemn tencuit şi acoperişul din ţiglă, în patrimoniul acesteia fiind păstrate patru icoane de lemn și ușile împărătești foarte vechi.
După venirea preotului Călin-Andrei Mateiu în această localitate, în anul 2006, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia credincioşilor, s-au realizat următoarele lucrări: în interior locașul de cult a fost tencuit, iar pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, Sfânta Masă a fost rezidită din temelie, s-a refăcut instalația electrică, s-au montat geamuri, uși de acces, candelabre și aplice, iar stranele, băncile și balustrada cafasului au fost recondiționate și vopsite. În exterior fundația bisericii a fost consolidată, pereții locașului de cult au fost tencuiți în terasit, s-a făcut acoperișul din țiglă, s-au montat jgheaburi și burlane, au fost edificate două troițe, în fața bisericii s-a amenajat un trotuar și a fost ridicat gardul de împrejmuire al locașului de cult. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.