În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Târnosirea bisericii Parohiei Măgurele
Credincioși din orașul Măgurele, județul Ilfov, au participat duminică, 7 octombrie, la slujba de târnosire a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Măgurele. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori. Locașul de cult recent restaurat este de la jumătatea secolului al 19-lea, iar pictura este realizată de Gheorghe M. Tattarescu.
Vreme de 7 ani, locașul de cult al Parohiei Măgurele, Protopopiatul Ilfov Sud, a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. La finalizarea acestor lucrări de înnoire, biserica a fost sfințită după tradiție prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. De asemenea, Sfânta Masă a fost târnosită și pregătită pentru sfintele slujbe. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. După slujba de târnosire, pe un podium în vecinătatea locașului de cult ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Ne aflăm aici într-un moment de sărbătoare al bisericii care are trei hramuri, și anume «Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena», «Sfântul Proroc Ioan Botezătorul» și «Sfântul Cuvios Antonie cel Mare». Acest locaș de cult a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de consolidare, restaurare, înfrumusețare și înnoire. De aceea, această biserică poate constitui un model pentru locaşuri din această zonă pentru că are picturi măiestrite ale unuia dintre marii pictori români, dar și acest duh nou al restaurării ce ne îndeamnă și pe noi la restaurarea lăuntrică”, a precizat PS Părinte Timotei Prahoveanul, după cum informează TRINITAS TV.
De asemenea, Preasfinția Sa a reliefat învățăturile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 20-a după Rusalii, care relatează minunea învierii fiului văduvei din Nain. „Domnul Hristos Se apropie adeseori, precum S-a apropiat de sicriul acelui tânăr care era dus spre îngropare, și ne spune să ne ridicăm. Părinții Bisericii ne spun că, atunci când Mântuitorul S-a atins de el, S-a atins de fapt de umanitatea căzută, de omul căzut pe cale, cel depărtat de Dumnezeu, cel care s-a abătut de la Dumnezeu și a pierdut comuniunea cu El. De aceea, ori de câte ori venim la biserică și ne atingem de icoana Mântuitorului, mai ales de Sfintele Lui Taine, pregătindu-ne cum trebuie ca să ne împărtășim, primim aceeași binecuvântare, iar El ne ridică din starea noastră depărtată de Dumnezeu în care ne-a dus păcatul. Dacă rămânem departe de El, de Mântuitorul Iisus Hristos, viața noastră nu mai are nici un sens”, a mai spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Ranguri și distincții pentru ostenitori și binefăcători
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit din partea Patriarhului României mai multe diplome și distincții. Părintele paroh Anton Ionescu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar părintele coslujitor Mina Ștefănescu a fost hirotesit iconom. Primarul localității Măgurele, Narcis Cătălin Constantin, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru mireni.
Din soborul de slujitori care s-a rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele Dumitru Ștefănescu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și pr. Ioan Bondar, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Sud.
Locașul actual al Parohiei Măgurele datează de la jumătatea secolului al 19-lea, iar unul dintre elementele de bază care îl particularizează este pictura realizată în anul 1853 de Gheorghe M. Tattarescu. De-a lungul timpului, locașul de cult a trecut prin mai multe etape de restaurare, mai ales din cauza igrasiei, însă cele mai ample au fost realizate în ultimii ani. În prezent, în vecinătatea locașului de cult se construiește un așezământ socio-cultural.