Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Târnosirea bisericii Parohiei Poiana din Vrancea
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 6 octombrie, biserica parohiei vrâncene Poiana, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ce a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.
Slujba de târnosire a lăcașului de închinare a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi: pr. Valentin Niculae, consilier eparhial la Sectorul juridic și bunuri bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. paroh Ștefan Drîmbă, pr. Dănuț Mălinoiu, paroh al Parohiei Herăstrău, pr. Alin-Laurențiu Răuță, paroh al Parohiei Spulber, pr. Ștefan Mocanu, paroh al Parohiei Vrâncioaia, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
În omilia adresată credincioșilor, chiriarhul locului a explicat pasajul evanghelic al Duminicii a 20-a după Rusalii (Luca 7, 11-16), care ne relatează învierea fiului văduvei din Nain, precizând că Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit această minune nu doar din compasiune față de mama rămasă fără unicul ei copil, ci și cu dorința de a-i învăța pe cei de atunci, dar și pe noi, cei de astăzi, că viața omului nu se sfârșește odată cu despărțirea sufletului de trup, prin moartea biologică, ci continuă dincolo, în veșnicie.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian a acordat rangul onorific de iconom părintelui paroh Ștefan Drîmbă. De asemenea, pentru contribuția sa la înnoirea sfântului lăcaș, Ionel Bratu a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și o icoană.
Biserica a fost construită între anii 1935 și 1939, iar prin implicarea actualului paroh, ajutat de enoriași, cu sprijinul financiar al Obștii de Moșneni din satul Poiana, în perioada 2022-2023, s-au efectuat importante lucrări de consolidare, restaurare și dotare a lăcașului de rugăciune, culminând cu realizarea unei noi picturi, în tehnica frescă.