„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Târnosiri şi binecuvântări în Transilvania
În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte - Iubirea vrăjmaşilor), credincioşii au fost îndemnaţi să îi iubească pe semeni. Ierarhii i-au îndemnat pe cei prezenţi la sfintele slujbe să îşi iubească atât semenii, cât şi duşmanii, pentru a opri astfel ura şi conflictele şi pentru a primi răsplată de la Dumnezeu.
Biserica Parohiei Gherla III a fost sfinţită duminică, 5 octombrie, de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Târnosirea Bisericii "Sfânta Treime" a fost urmată de Sfânta Liturghie. Au participat zeci de preoţi din cuprinsul eparhiei care au slujit în sobor, alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Mii de credincioşi din Gherla au luat parte la eveniment, ocazie cu care au avut posibilitatea să se închine în altarul bisericii târnosite.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe cei prezenţi să îşi iubească semenii, dar şi vrăjmaşii, pentru că numai aşa vor putea primi răsplată de la Dumnezeu: "Ideea pe care o subliniez în Evanghelia de astăzi este că dragostea biruieşte conflictele, iar ura le escaladează. Şi nu numai când e vorba de obişnuitele relaţii între oameni, ci şi atunci când este vorba de relaţia dintre state, pentru că tratativele de pace sunt mai bune decât replica războiului, care nu va reuşi să facă pace, ci va escalada conflictul".
Construcţia bisericii a început în 1992, iar alături de hramul "Sfânta Treime", locaşul îi are ca ocrotitori şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. La finalul slujbelor, cei implicaţi în edificarea bisericii au primit distincţii. Astfel, IPS Părinte Mitropolit Andrei a acordat "Crucea Transilvană", cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei, parohului Ioan Morar şi arhitectului Emanuil Tudose. De asemenea, "Crucea Arhiepiscopală", cea mai importantă distincţie a Arhiepiscopiei, i-a fost oferită părintelui slujitor Alexandru Fărcaş. Zeci de persoane care au ajutat la construcţia acestui locaş de cult au primit diplome de "Aleasă cinstire".
Resfinţire la Popteleac, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit slujba de resfinţire a Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Parohia Popteleac, Protopopiatul Jibou. Tot acum a fost retârnosită şi masa Sfântului Altar, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi prin aşezarea icoanelor celor patru evanghelişti în laturile Sfintei Mese. În continuare a fost săvârşită Sfânta Liturghie în altarul de vară din vecinătatea locaşului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Ioan Gaga a fost hirotonit diacon, urmând ca în duminica următoare să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Dobrin, Protopopiatul Zalău, iar diaconul Dan Crişan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Huta, Protopopiatul Zalău.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotesit sachelar pe parohul Sorin Gordan şi a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod deosebit la efectuarea lucrărilor de la biserică. La rândul său, în semn de mulţumire şi apreciere, parohul Sorin Gordan a oferit PS Episcop Petroniu o icoană a Maicii Domnului.
Ample lucrări efectuate la biserică
Biserica de cărămidă din Popteleac a fost ridicată între 1949-1959 şi a fost târnosită de Episcopul Valerian Zaharia, în 1959. Între 1976-1978, biserica a fost repictată în tehnica tempera, fiind resfinţită în 1979 de Preasfinţitul Vasile Coman. Începând cu 2004 au fost efectuate ample lucrări de consolidare şi reînnoire a locaşului de cult. Prin implicarea parohului de atunci, Marcel Şamşodan, şi a credincioşilor, a fost consolidată fundaţia şi pereţii bisericii, au fost înlocuite geamurile, s-a refăcut instalaţia electrică, s-a ridicat un altar de vară şi s-a început repictarea bisericii în tehnica frescă. În cea de-a treia zi de Crăciun a anului 2009 a fost instalat noul preot al Parohiei Popteleac, Sorin Gordan care a preluat lucrările începute, continuând cu pictura şi celelalte reparaţii. Astfel, pardoseala din diaconicoane a fost placată cu gresie, restul pardoselii din biserică fiind reparat şi vopsit, faţada cafasului a fost acoperită cu icoane pictate pe lemn, a fost restaurat iconostasul, masa Sfântului Altar şi proscomidiarul au fost placate cu marmură, băncile au fost reparate şi vopsite şi au fost achiziţionate tetrapoadele. La exterior au fost reparate acoperişul, jgheaburile şi burlanele, pereţii au fost retencuiţi şi vopsiţi, a fost pictat pridvorul bisericii, iar fundaţia a fost îmbrăcată cu tencuială decorativă, scările de la intrarea în biserică au fost placate cu gresie, au fost turnate aleile de acces, a fost ridicat un altar de vară, iar gardul a fost refăcut şi vopsit. Biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Toate aceste lucrări au fost posibile prin dărnicia şi jertfelnicia celor 75 de familii de credincioşi din sat şi ale altor binefăcători.
Liturghie arhierească la Braşov
În Biserica din cartierul Valea Cetăţii - Braşov, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, alături de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, care s-au închinat sfintelor moaşte ale Sfintei Muceniţe Filofteia, ale Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, şi ale Sfinţilor Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul şi ale Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel. La finalul Sfintei Liturghii, parohul Corneliu Gârbacea a oferit fiecărui ierarh câte o icoană pictată pe sticlă cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, sfinţii ocrotitori ai bisericii din Valea Cetăţii - Braşov. (Arhid. Adrian Onica, Alexandra Andereş)