IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Te Deum pentru absolvenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi
Şi în acest an, absolvenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au ales ca, la încheierea anilor de studenție, să mulţumească lui Dumnezeu pentru binefacerile şi ajutorul primit pe toată perioada studiilor.
Slujba de Te Deum a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
La eveniment au participat distinsul corp profesoral universitar, tinerii absolvenţi, precum şi simpli credincioşi.
Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul depus de aceşti tineri în anii de studiu, dar și pentru alegerea de a deveni vindecători ai bolilor trupești, subliniind totodată și faptul că numărul mare de absolvenți - peste 300, este o mărturie a preocupării cadrelor didactice pentru un învățământ performant la Galați și o evidență a interesului crescut din partea tinerilor pentru îmbrățișarea acestei meserii atât de importante în societate.
„Am mulțumit astăzi în catedrală, împreună cu profesorii și cu absolvenții noii promoții de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității «Dunărea de Jos» din Galați, bine știind că pentru darul sănătății trebuie, mai întâi de toate, să ne rugăm și să mulțumim lui Dumnezeu.
Ne‑am rugat lui Dumnezeu pentru cei care se angajează toată viața lor să coopereze cu Dumnezeu în lucrarea grea de însănătoșire a noastră biologică și sufletească. În felul acesta, atât teologul, cât și medicul sunt cei care parcurg împreună etapele spre sufletul, spre inima și spre viața semenului nostru”, a spus ierarhul.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop i‑a binecuvântat pe tinerii absolvenţi și pe îndrumătorii acestora.
În continuare, la Patinoarul „Dunărea” din Galaţi a avut loc cursul festiv și festivitatea de premiere în prezența chiriarhului Dunării de Jos, a oficialităților locale, a cadrelor didactic, a absolvenților şi părinţilor acestora, dar şi a altor studenţi din ceilalţi ani.
Cu entuziasm și mare bucurie, peste 2.000 de persoane au participat la acest eveniment desfășurat în urbea de la Dunărea de Jos.
Studiul medicinei la Universitatea „Dunărea de Jos” a început la sfârşitul anilor ’90, odată cu înfiinţarea specializării kinetoterapie şi a specializării de asistenţă medicală.
Coroborarea dintre tradiţia medicală din această zonă şi mediul academic a avut ca rezultat fondarea Facultăţii de Medicină în anul 2004, prin decizia Guvernului României, ca o consecinţă necesară a importanţei şi a dezvoltării socio‑economice a acestei zone.
În prezent, facultatea oferă cinci programe de studiu la nivel de licenţă: Medicină generală, Farmacie, Medicină dentară, Asistenţă medicală generală şi Moaşe, urmând ca din toamna acestui an să se adauge şi specializarea Tehnică dentară.
Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi este singura facultate de acest gen din ţară care are o extensie în Italia, în oraşul Enna din provincia Sicilia, pentru specializările Medicină generală şi Asistenţă medicală generală.
Dezvoltarea facultăţii este susţinută de o infrastructură modernă desfăşurată pe aproximativ 8.000 mp, cu amfiteatre spaţioase, laboratoare şi săli de lucrări dotate la nivel european, accesul în clinici performante, bibliotecă informatizată aflată într‑o continuă dezvoltare, cămine noi şi facilităţi sportive.