Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit luni, 6 ianuarie 2025, în pridvorul Reședinței Patriarhale, Sfințirea cea Mare a apei, după rânduiala specială din ziua
Te Deum şi pomenire săvârşite de IPS Timotei
Aradul, oraş în care s-a plămădit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a sărbătorit şi în acest an Ziua Naţională a românilor de pretutindeni prin importante manifestări, la care a luat parte Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei.
Manifestările din ziua de 1 Decembrie au debutat la statuia marelui corifeu al Unirii, Vasile Goldiş, din centrul municipiului, în organizarea Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, cu o slujbă de pomenire săvârşită de Înalt Preasfinţia Sa, împreună cu un sobor de preoţi. Au fost prezenţi rectorul universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, oficialităţi locale, decanii facultăţilor universităţii, profesori, studenţi. În acordurile fanfarei s-au depus coroane şi jerbe de flori. Evocarea personalităţii lui Vasile Goldiş În alocuţiunea rostită cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a evidenţiat importanţa rolului pe care ilustrul bărbat al neamului, Vasile Goldiş, secretar consistorial al eparhiei arădene, l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri şi cinstirea pe care posteritatea i-o acordă, în special în municipiul şi judeţul nostru, unde localităţi, instituţii şi edificii îi poartă numele. Tot în dimineaţa acestei zile, în casa în care a locuit la Arad Ştefan Cicio-Pop a avut loc un moment comemorativ la care chiriarhul a fost reprezentat de părintele Simion Mladin, secretar eparhial. Festivităţile oficiale dedicate Zilei Naţionale a României au început după-amiază, la ora 15:30, şi au cuprins în itinerar Cimitirul municipal Eternitatea, Troiţa Martirilor din Primul Război Mondial, din Parcul Mihai Eminescu şi Piaţa Revoluţiei, din centrul municipiului. Parastas pentru înfăptuitorii Unirii La mormântul lui Vasile Goldiş, IPS Arhiepiscop Timotei, înconjurat de soborul preoţilor din municipiul Arad, a oficiat un parastas pentru înfăptuitorii Unirii de la 1918: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, pentru episcopii Ioan Ignatie Papp al Aradului şi Ilie Miron Cristea al Caransebeşului. Slujba religioasă a fost precedată de un ceremonial militar şi urmată de depuneri de coroane la mormintele celor trei corifei. Au participat oficialităţile judeţene şi locale, conducători ai unor instituţii, numeroşi cetăţeni. În faţa Troiţei Martirilor din Parcul Eminescu, în cadrul slujbei de Te Deum, săvârşită în prezenţa oficialităţilor administrative, politice şi militare, precum şi a unui numeros public, Înalt Preasfinţitul Timotei a rostit un cuvânt omagial pentru toţi cei care s-au jertfit pentru realizarea unităţii noastre naţionale. Au fost subliniate patriotismul şi spiritul de sacrificiu al înaintaşilor, jertfa lor pentru propăşirea idealurilor sacre: unitatea tuturor românilor în graniţele fireşti, conştiinţa de neam şi de credinţă, apartenenţa la spaţiul cultural european. Toate acestea trebuie socotite de către noi, cei de astăzi, ca premise ale cinstirii înaintaşilor şi ale dragostei faţă de patrie.