În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Teatru social la Sibiu în cadrul unui proiect al Asociației Filantropia Ortodoxă
Peste 500 de elevi de gimnaziu și liceu din Sibiu au posibilitatea să vizioneze, la Teatrul „Gong”, spectacolul de teatru social „Examen”. Premiera a avut loc miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, iar pe scenă au urcat elevi de liceu și actori profesioniști din Sibiu.
Spectacolul de teatru social face parte din proiectul „Prin educație, la locuri de muncă decente!”, implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS), în parteneriat cu Fundația HEKS, și care se adresează elevilor ciclului gimnazial prin meditații și consiliere, iar elevii de clasele a X-a și a XI-a beneficiază de mediere pentru înscrierea lor cu o orientare potrivită pe piața muncii, cu ajutorul consilierilor, informează Mitropolia Ardealului.
La inițiativa coordonatorului acestui proiect, Nicolae Blaga, s-a început o colaborare cu Teatrul „Gong” din Sibiu pentru producerea în premieră a unui spectacol experiment de teatru social numit „Examen”. După cum transmit organizatorii, spectacolul aduce în fața publicului frânturi din problemele generației actuale de adolescenți și are ca scop principal conștientizarea cauzelor care duc la apariția fenomenului de abandon școlar.
„Este un lucru psihologic, am putea spune, cel pe care noi îl încercăm aici prin piesa de teatru și s-a văzut că prin reacțiile lor și-au descoperit deja problematicile din familie, ale lor, ale profesorilor și ale părinților, pentru că și în proiectul nostru sunt cu toții înscriși - părinți, profesori și elevi în același timp. (…) Prin teatru, prin artă, ca și în Biserică, încercăm de fapt să devenim oameni mai buni, să îmbogățim de foarte multe ori și cunoștințele noastre, dar și calitățile noastre sufletești”, a spus președintele AFOS și consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Adrian Roman.
Instrument de educare
După premieră, tinerii au participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu trupa de actori compusă din elevi de liceu și actori profesioniști, moderată de profesorul Andrei Șerban de la Departamentul de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
„Teatrul este un instrument de educare cât se poate de eficient, testat cu succes în alte țări, mai ales în Occident, și mă bucur foarte tare că în sfârșit și la noi se întâmplă această formă de educare informală, nonformală, pe care părinții, profesorii sau chiar și elevii, din proprie inițiativă, o aplică periodic și sperăm din ce în ce mai des. Tipul acesta de spectacol mi se pare esențial, pentru că le dă certitudinea tinerilor că teatrul este în primul rând despre ei, adică vorbim despre un spectacol cu o distribuție cam la 80% liceeni de aceeași vârstă cu publicul care participă în sală”, a explicat profesorul Andrei Șerban.
Parteneriatul dintre Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu a Arhiepiscopiei Sibiului și Fundația HEKS se află în al treilea an, cu posibilitatea de extindere pentru o perioadă similară de trei ani.