De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tineri buzoieni în vizită culturală la București
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul învățământ și activități cu tineretul, a organizat săptămâna trecută prima excursie din acest an, dedicată tinerilor, în cadrul proiectului eparhial „Vade mecum, juvenis!” Au participat 55 de liceeni și profesori de religie din Buzău, participanți la Concursul județean „Repere de credință pentru liceanul buzoian - Icoană și mărturisire”.
Primul popas a fost făcut la Muzeul Satului din București, unde buzoienii s-au pierdut pe aleile în floare ale acestei Românii tradiționale în miniatură, căutând căsuțele de secol XIX din județele Buzău și Vrancea, admirând coloritul caselor dobrogene și frumusețea interioarelor de odinioară, bisericuțele de lemn, obiectele de artă populară. Au plecat apoi spre Seminarul Teologic Ortodox din București, unde au luat prânzul, după care s-au închinat Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou la Mănăstirea Radu Vodă, locul de odihnă al Patriarhlui Justinian, comemorat în chip deosebit de Biserica Ortodoxă Română în acest an.
După un alt moment de rugăciune la Biserica Bucur, legendara ctitorie a păstorului care a dat numele Capitalei, atestat pentru prima dată la 1459, și-au îndreptat pașii spre inima Bucureștilor, Colina Bucuriei, unde au fost întâmpinați de gazde primitoare în somptuosul Palat al Patriarhiei, recent renovat și oferit credincioșilor spre vizitare, mergând în final în bătrâna dar mereu înnoita Catedrală Patriarhală, unde rugăciunile neîncetate pentru mijlocirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, se îngemănau tainic cu lumina lină a slujbei de seară.
Ultimul răgaz duhovnicesc a fost la moaștele Sfântului Mucenic Ciprian, de la Biserica Zlătari, și la Mănăstirea Stavropoleos, o oază de cultură și spiritualitate în furnicarul europenizat al Centrului Vechi. Fiorii credinței s-au articulat pe emoția artistică, primită și trăită la intensitate maximă la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București. Tinerii s-au așezat apoi într-una dintre cele mai frumoase și noi locații teatrale din România: Sala Mare a Teatrului Național București.
Aceştia au vizionat una dintre cele mai spectaculoase producții ale Naționalului bucureștean: „Don Quijote”, un regal al artelor marca Dan Puric, care semnează scenariul și regia. Cu siguranță, unul dintre momentele de grație l-a constituit surpriza din final, pregătită pentru tinerii căutători-pelerini: întâlnirea, în saloanele din spatele scenei, cu marii actori Dan Puric și Constantin Dinulescu, care au impresionat prin dragostea cu care s-au adresat celor răpuși de emoția întâlnirii, după un maraton de o oră și jumătate de dans și arte marțiale al lui Dan Puric sau după lecția de jertfă artistică a actorului octogenar, care a bătut step pe scenă cu folos, cu mesaj, cu har.