Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tineri conduşi la cer cu rugăciune
Tinerii care şi-au pierdut viaţa în incendiul din seara de 30 octombrie la Clubul Colectiv din Capitală sunt conduşi pe ultimul drum, în aceste zile, de către familii şi prieteni. Pentru tinerii din Argeş, Galaţi şi Brăila, slujbele de Înmormântare au fost săvârşite de către ierarhii lor, care s-au rugat pentru odihna sufletelor celor adormiţi şi au adus mângâiere duhovnicească familiilor îndoliate. În continuare, în toate bisericile din ţară se săvârşesc slujbe de pomenire pentru victimele incendiului din Bucureşti şi rugăciuni pentru grabnica însănătoşire a tinerilor spitalizaţi.
Unul dintre tinerii care au trecut la Domnul, în urma incendiului de la clubul bucureştean, Ionuț Valentin Fieraru, a fost înmormântat marţi, 3 noiembrie 2015, în localitatea natală din judeţul Argeş. Slujba Înmormântării a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica Parohiei Valea MarePravăţ. Potrivit Biroului de presă al arhiepiscopiei, ierarhul a mers la casa celui decedat, unde a oficiat un Trisaghion, după care cler și popor s-au deplasat către biserica parohiei, unde a fost săvârșită slujba de prohodire. Înaltpreasfinția Sa, Părintele Arhiepiscop Calinic, a rostit un cuvânt de mângâiere și de întărire pentru părinții celui care a părăsit această lume într-un mod atât de cumplit, subliniind faptul că Dumnezeu a dorit să-l ferească de răutățile lumii nedrepte pentru a se bucura de frumusețea lumii celor drepți. Începând cu dimineața zilei de sâmbătă, 31 octombrie 2015, când au fost anunțați, preoții slujitori de la Parohia Valea Mare-Pravăț au fost în permanență alături de familie, ajutând duhovnicește și material pe cei aflați în grea încercare și suferință.
Lacrimi şi rugăciuni pentru cei doi tineri din Galaţi şi Brăila
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit luni seară, 2 noiembrie 2015, la Biserica Vovidenia din Galaţi, rânduiala citirii Stâlpilor pentru Valentina Florea, fata în vârstă de 28 de ani care a decedat în incendiul de vineri noaptea, 30 octombrie, din clubul bucureștean Colectiv. Rude și prieteni au venit în număr mare să-și petreacă ultima seară alături de Valentina. „Suntem aici să ușurăm, atât cât putem, durerea familiei!“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. În cuvântul său, Preasfinţia Sa le-a mai vorbit celor prezenți despre comuniune și despre puterea de a împărți și de a lupta cu acestă durere.
La ieșirea din biserică, chiriarhul a aprins lumânări și le-a transmis tuturor un mesaj de încurajare: „Ca și creștini, s-a rupt cineva din viața noastră și din inima noastră. Ca și citadini, simțim durerea ca o mare familie. Rămâne să ne unim în solidaritate și să ne gândim și la cei care suferă pe paturile de spital. Am rugat preoții din Galați și din Brăila, pentru că și acolo avem aceeași încercare, să ne mobilizăm, și s-a creat un centru pentru donatori de sânge, la Așezământul eparhial «Sfântul Vasile cel Mare». Să ne gândim că un strop de sânge e o speranță în plus pentru viață“, a spus IPS Părinte Casian.
A doua zi, Chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu slujitorii sfintelor altare din municipiu, a săvârşit slujba Înmormântării pentru tânăra gălăţeancă. La slujbă au participat sute de credincioşi, majoritatea tineri, care au venit să aducă tinerei Valentina Florea un ultim omagiu. După slujbă, cortegiul funerar s-a deplasat spre cimitirul „Sfântul Lazăr“ din Galaţi, unde Valentina a fost înmormântată.
Tânăra, căreia prietenii îi mai spuneau Tina, s-a născut la data de 9 august 1987 în Galaţi şi a urmat cursurile Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din municipiu. A fost o elevă cu rezultate remarcabile la învăţătură, fiind olimpică pe plan naţional la limba şi literatura română timp de 4 ani, pe întreaga perioadă a liceului. Ulterior a absolvit Facultatea de Relații Publice din cadrul SNSPA București, iar în ultima perioadă lucra ca director de publicitate și marketing la o firmă din Capitală. Valentina mai are o soră, Gabriela, care în seara tragediei a rămas acasă. În club, alături de Valentina, mai era un grup de cinci prieteni, dar și logodnicul tinerei, cu care anul viitor urma să se căsătorească.
După slujba din Galaţi, Chiriarhul Dunării de Jos s-a îndreptat spre cel de-al doilea mare municipiu al eparhiei, Brăila, unde a participat la slujba Înmormântării tânărului Andrei Petru Bucă. Slujba a fost oficiată în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Brăila care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de brăileni care au dorit să fie alături de familia tânărului decedat. Chiriarhul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de învăţătură pe esplanada din faţa bisericii unde a fost aşezat şi sicriul cu trupul neînsufleţit, după care, pe jos, sub privirile pline de compasiune ale brăilenilor, cortegiul funerar s-a deplasat spre Cimitirul eparhial „Sfânta Treime”, unde tânărul Andrei Petru a fost înmormântat.
Andrei Petru Bucă s-a născut la data de 13 iulie 1986 în municipiul Brăila şi a fost elevul Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“. După absolvirea liceului, şi-a continuat studiile la Facultatea de Arhitectură, în Capitală. Părea că şi-a ales drumul presărat cu succes în viaţă, deschizându-şi propria afacere în domeniu. Apropiaţii spun că era împlinit în ultima vreme, pentru că reuşise să obţină multe contracte, însă nu a apucat să se bucure de ele, incendiul curmându-i viaţa într-un mod dureros.
Îndemn la rugăciune pentru tinerii aflaţi în spitale
Clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei îşi exprimă compasiunea şi solidaritatea faţă de familiile, rudele, prietenii şi apropiaţii celor trecuţi la cele veşnice sau internaţi în stare critică la spitalele din Bucureşti, în urma tragicului eveniment petrecut la Clubul Colectiv din Capitală. Printre cei aflaţi în grea suferinţă pe patul de spital se numără Cătălin Ilniţchi (Buzău) şi Ionuţ Popescu (Focşani). Arhiepiscopia noastră s-a interesat de starea celor doi tineri şi şi-a manifestat disponibilitatea de a veni în sprijinul familiilor acestora, prin acţiuni concrete de susţinere materială şi spirituală. Aşa cum s-a hotărât la nivelul Patriarhiei Române, şi în bisericile din Eparhia Buzăului şi Vrancei se oficiază slujbe pentru însănătoşirea celor răniţi şi de pomenire a celor mutaţi la Domnul. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, aflându-se în pelerinaj în Grecia, alături de mai mulţi preoţi şi credincioşi din judeţele Buzău şi Vrancea, s-a rugat, împreună cu aceştia, duminică, 1 noiembrie 2015, la Sfânta Liturghie, în Biserica „Sfântul Nectarie“ din Eghina, ca Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfinţilor Nectarie şi Efrem, să mângâie familiile îndoliate şi să-i ajute pe toţi pacienţii din spitale. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un îndemn tuturor preoţilor şi credincioşilor să doneze sânge, după exemplul celorlalţi oameni de bine din întreaga ţară, pentru salvarea vieţii victimelor incendiului din Bucureşti. În aceste momente de mare durere şi tristeţe, rugăm pe Bunul Dumnezeu să aline suferinţele celor greu încercaţi în urma tragediei din Clubul Colectiv. (Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei)