De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Tineri, lăudaţi pe Domnul!“
Ieri, 12 octombrie, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ s-a desfăşurat concursul coral intitulat „Tineri, lăudaţi pe Domnul!“, etapa mitropolitană a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.
La acest concurs coral, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au participat şase formaţii corale ale seminariilor teologice liceale din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei.
La eveniment au participat preoţi, profesori, invitaţi şi credincioşi care au audiat într-o atmosferă foarte frumoasă cele şase coruri ce au interpretat câte trei piese psaltice, două fiind la alegere, iar una fiind impusă de juriu prin regulamentul de concurs.
Acestă fază a concursului a fost deschisă de către părintele Adrian Niţă, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a subliniat importanţa acestui concurs şi modalitatea de desfăşurare a concursului.
La finalul concursului, Corul psaltic „Tronos“ al Catedralei mitropolitane, condus de diac. Mihail Bucă, protopsalt, a susţinut un scurt program muzical în calitate de invitat special la această etapă a concursului „Tineri, lăudaţi pe Domnul!“.
Prima etapă a concursului, în fiecare Mitropolie
În încheiere, părintele profesor dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, preşedintele juriului, a specificat aprecierile juriului şi a anunţat câştigătorul acestei faze a concursului, Corul Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti. Pe locul al II-lea s-a clasat Corul Seminarului „Sf. Andrei“ din Galaţi, pe locul al III-lea Corul „Dionisie Exiguul“ al Seminarului Teologic din Constanţa, iar celelate coruri aflate în concurs au primit diplome de participare. „Acest concurs reprezintă unul dintre elementele, aspectele efortului de a face ca ceea ce numim noi cântare tradiţională de origine bizantină în Biserica Ortodoxă Română să rămână în sufletele tinerilor în aşa fel încât ei crescând şi slujind Bisericii noastre să se facă mesagerii acestei tradiţii muzicale, tuturor credincioşilor. Ne dorim ca tinerii să transmită nu numai orice tip de cântare mai departe, ci o cântare de bună calitate atât din punct de vedere tehnic, muzical, cât şi din punct de vedere eclesial, folositor mântuirii tuturor“, ne-a declarat părintele profesor Vasile Grăjdian.
Dedicat grupurilor de muzică bizantină ale instituţiilor de învăţământ teologic preuniversitar din cadrul Patriarhiei Române, concursul se desfăşoară anul acesta în două etape. Prima etapă se va desfăşura la nivel de mitropolie, fiecare centru mitropolitan organizând până în data de 16 octombrie 2009 un astfel de concurs. În data de 27 octombrie, câştigătorii etapei mitropolitane vor participa la etapa naţională. Câştigătorii etapei finale vor fi răsplătiţi cu premii în bani: premiul I în valoare de 3.000 de lei, premiul al II-lea 2.500 de lei, premiul al III-lea 2.000 de lei. Se va acorda şi un premiu special pentru cel mai bun dirijor, în valoare de 500 de lei.