De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tinerii au început ziua de ieri în rugăciune
Participanții la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea au început ziua de ieri cu gândul la Dumnezeu, venind la rugăciunea de dimineață săvârșită în mai multe biserici din Capitală. Aceștia au adus mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra lor și s-au rugat ca Hristos Domnul să le lumineze mintea și să se îmbogățească duhovnicește în aceste zile când participă la întâlnirea de la București.
Rugăciuni au fost săvârșite în mai multe biserici din Capitală: Mănăstirea „Radu Vodă”, Biserica „Sfânta Ecaterina”, Biserica „Sfântul Spiridon”-Nou (Paraclis Patriarhal), Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, Biserica „Sfântul Elefterie” (Paraclis Patriarhal), Biserica „Sfântul Ilie”-Rahova, Biserica Manu Cavafu, Biserica Precupeții Noi, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Grivița, Biserica Iancu Vechi-Mătăsari și Biserica Sfânta Parascheva de pe Șoseaua Nicolae Titulescu.
La Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, strada s-a umplut de tinerețe și voioșie cu mult înainte de începerea rugăciunilor. Aici, slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, rugăciunile fiind citite alternativ de o parte dintre tinerii participanți. Emoția a fost trăită la intensitate maximă mai ales în timpul cântărilor, când biserica răsuna de imnurile interpretate la unison de cele câteva sute de tineri.
În afară de rugăciunile de dimineață, preoții slujitori au înălțat și rugăciuni speciale pentru luminarea minții tinerilor, pentru sănătatea acestora și a însoțitorilor lor, pentru a dobândi înțelepciune și a deveni luminători ai comunităților din care provin.
La final, părintele lector Marian Vild, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat calitățile pe care tinerii le au și i-a îndemnat să păstreze în continuare tinerețea în suflet. „Toate vârstele au frumusețea și farmecul lor, însă, fără îndoială, vârsta dumneavoastră are câteva atuuri, și anume: aveți frumusețe, aveți forță, putere, sănătate, aveți entuziasm. Aveți dorința și disponibilitatea de a face efort fără să vă gândiți ce veți câștiga, fără gând viclean și, nu în ultimul rând, aveți curăția trupească. De aceea Mântuitorul Și-a ales colaboratori, nu pe înțelepții Sinedriului, ci pe niște tineri de pe malul lacului Galileii și cu aceștia a schimbat lumea. Pentru că aveau frumusețe, nevinovăție, forță, entuziasm, ceea ce aveți și dumneavoastră. Aceste calități vă îndemn să le păstrați pentru totdeauna”, a arătat părintele Marian Vild.
De asemenea, i-a îndemnat pe tineri să fie precum aluatul care dospește și să transmită mai departe ceea ce dobândesc. „Când plecați de aici, să plecați cu gândul de a deveni tineri în sensul duhovnicesc, în sensul că nu îmbătrâniți de urâciunea păcatului, a egoismului și sunteți gata să dați lumii acesteia mărturia creștină a dragostei necondiționate. Sunteți îmbrăcați în alb și nu pot să nu fac asocierea între pâine și dumneavoastră, pentru că Hristos spunea ucenicilor că sunt acel puțin aluat care trebuie să dospească toată frământătura lumii acesteia. Avem aici acel puțin aluat, să ne rugăm lui Dumnezeu și să lucrăm împreună cu Dumnezeu ca să dospim bine frământătura lumii acesteia în care Dumnezeu ne-a rânduit să viețuim”, a mai adăugat părintele Marian Vild.
Aici am întâlnit tineri din diferite colțuri ale lumii, fiecare fiind entuziasmat că are bucuria de a întâlni și împărtăși bucurii și experiențe cu alte persoane și de a învăța lucruri noi.
Între cei prezenți la rugăciunea de dimineață de la Biserica „Sfânta Ecaterina” s-au numărat și peste 50 de tineri români cărora istoria le-a rânduit să viețuiască în afara granițelor de astăzi ale României. Este vorba de un grup de tineri din Bucovina de Nord, aflată în componența Ucrainei. „Suntem 50 de persoane și am venit aici, la București, la invitația Patriarhiei Române și a părintelui Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna, pentru a fi alături de ceilalți tineri ortodocși din lume, pentru că toți suntem niște tineri. Nu am participat la celelalte întâlniri care au avut loc până acum, am venit pentru prima dată la București și suntem foarte bucuroși toți. Am mai fost la Suceava, la Rădăuți, dar aici suntem pentru prima dată. Sperăm ca tinerii care sunt aici să culeagă ce este mai bun. Pentru asta am venit și noi și pentru asta se roagă întreaga Biserică, pentru a păstra în continuare curăția sufletului și a trupului și să avem gânduri bune pentru viitor”, ne-a declarat părintele Gheorghe Covalciuc de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Storojeneț.
250 de tineri din județele Constanța, Suceava, Caraș-Severin și Olt au participat la rugăciunea de dimineață oficiată în Biserica Iancu Vechi-Mătăsari, informează Serviciul de relații publice și activități cu tineretul al parohiei. Rugăciunea de dimineață a fost oficiată de preoții slujitori de la Biserica Iancu Vechi-Mătăsari și de la parohiile Iancu Nou-Bălăneanu, „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”-Foișorul de foc, „Sfinții Ioachim și Ana” și Popa Nan. Răspunsurile la strană au fost date de Corul mixt Vox Coelestis al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari. În timpul rugăciunii de dimineață au fost pomenite victimele cutremurului recent din Italia. La sfârșitul rugăciunii, părintele paroh Constantin Stoica a rostit o meditaţie despre importanța credinței și a valorilor evanghelice în viața tinerilor. Fiecare tânăr participant a primit câte un pliant cu Biserica Iancu Vechi-Mătăsari şi o iconiță cu Sfinții Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, ocrotitorii parohiei. Înainte de plecarea spre Colegiul Național „Mihai Viteazul”, tinerii din parohie au oferit ceai și dulciuri oaspeților.